Равнището на регистрираната безработицата в България през ноември е 6%.

...
Равнището на регистрираната безработицата в България през ноември е 6%.
Коментари Харесай

Безработицата през ноември е 6% - най-ниската от десетилетие

Равнището на записаната безработицата в България през ноември е 6%. Това е най-нискaта стойност на индикатора за месеца през последните 10 години. Това демонстрира административната статистика на Агенцията по заетостта.

В съпоставяне с октомври тази година се следи минимално нарастване от 0,1%. Броят на записаните безработни през ноември е общо 197 783. 30 525 са новорегистрираните безработни през месеца, като от тях 1680 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа.

От началото на 2018 година чиновниците от бюрата по труда са задействали 64 036 посредством образуване на трудови тържища, осведомителни събития, срещи със завършващите обучение на кариерните центрове, както и посредством работата на юношески, ромски и трудови посредници и други Малко над 4000 са тези, които са се записали в бюрата по труда през ноември след завръщане от сезонна работа в чужбина.

Освен към безработните, активността на бюрата по труда е ориентирана също към заети, учащи и пенсионери. Като търсещи работа през месеца са били регистрирани 483 души от тези групи.

През ноември общо 18 590 са постъпили на работа, като 86,4% от тях са устроени в действителната стопанска система. В резултат от осъществяването на дейните ограничения за поощряване на заетостта измежду безработните, в субсидирана претовареност са включени 2537 души: 2287 - по схеми на Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ", 160 - по стратегии и 90 по ограничения за образование и претовареност.

От началото на годината общо 15 998 безработни са включени в образования за придобиване на нова подготовка и основни компетентности, а приключилите сполучливо са 14 477.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през ноември са 12 280, като 82,9% от тях са в частния бранш. Най-голям дял свободни работни места са декларирани в преработващата индустрия (29,3%), търговията, ремонта на коли и мотоциклети (16,7%), административните и спомагателните действия (16%), хотелиерството и ресторантьорството (6,6%), строителството (4,5%), и други

Най-търсените групи специалности през месеца са преподаватели; оператори на стационарни машини и съоръжения; монтажници; водачи на МПС и преносими съоръжения; продавачи; личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; квалифицирани служащи по производството на храни, облекло, дървени произведения и сродни; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и други

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР