Националният съвет по въпросите на социалното включване подкрепи с консенсус

...
Националният съвет по въпросите на социалното включване подкрепи с консенсус
Коментари Харесай

Националният съвет по социално включване подкрепи проекта на Закон за социалните услуги

Националният съвет по въпросите на общественото включване поддържа с консенсус плана на Закона за обществените услуги, оповестиха от пресцентъра на министерството на труда и обществената политика. Общественото разискване на плана на Закон на обществените услуги продължава до 15 ноември.
Проектът на нормативния акт беше квалифициран от работна група към Министерството на труда и обществената политика, в която участваха представители на всички заинтригувани страни. Заседанието на Съвета се председателстваше от министърът на труда и обществената политика Бисер Петков. Участниците в Националния съвет по въпросите на общественото включване показаха поддръжката си към законопроекта и показаха мнение, че препоръчаната нова законодателна уредба ще синхронизира политиките в региона на деинституционализацията, общественото включване и ранното детско развиване. Заместник-министър Зорница Русинова благодари на представителите на неправителствените организации за приноса в създаването на новия метод за даване на интегрирани услуги. Често става въпрос освен за социално-здравни услуги, само че и за учебен съставен елемент в тях, сподели тя. Русинова напомни, че ранното детско развиване е измежду целите на държавното управление.

Законопроектът е фокусиран върху регламентирането на всички въпроси, свързани с даването, използването, планирането, финансирането, качеството, контрола и мониторинга на обществените услуги в България. Основните цели на нормативния акт са да обезпечи еднакъв достъп до услуги, тяхното качество и успеваемост, да подсигурява правото на живот в домашна среда и в общността, както и да насърчи интегрирания метод и публично-частното партньорство при основаване и предложение на обществени услуги. За първи път се основава опция за прилагане на общодостъпни услуги от всички лица, а освен от уязвимите групи.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР