Националният състезател по фрийрайд Борислав Гарибов, който вчера загина при

...
Националният състезател по фрийрайд Борислав Гарибов, който вчера загина при
Коментари Харесай

Шокиращи подробности за смъртта на българския скиор

Националният играч по фрийрайд Борислав Гарибов, който през вчерашния ден почина при рухване на лавина в региона на Бъндерица в Пирин, е бил изцяло снабден за сходни обстановки. 18-годишният скиор обаче не е имал никакъв късмет, защото от силата на снежната маса е била раздрана раницата с еърбег, която задържа човек на гребена на лавината, тъй че той да се резервира жив.

Гарибов се е спускал по един от най-опасните улеи в региона. Директорът на Планинската избавителна работа към БЧК Емил Нешев разгласи, че мястото е част от Национален парк Пирин и там карането на ски е неразрешено.

Проработил е и така нататък пипс - уредът, който подава сигнал, с цел да може затрупаният скиор да бъде бързо открит. Момчето е открито и извадено доста бързо, само че контузиите му са били несъвместими с живота.

"В 11:28 часа през вчерашния ден е подадена информацията за лавина със покрит човек. За по-малко от 10 минути стигнахме на място, само че единствено с цел да установяваме гибелта ", разгласи Нешев в брифинга си пред медиите.

"Изключително бързо са работили сътрудниците. Има обстановки, в които просто няма късмет да оцелее човек. Фронтът на откъснатата снежна маса е бил 150 метра, а дебелината е била 50-120 см. Лавината е била в порядъка на километър ", добави шефът на планинските спасители.

„ Хората не би трябвало да се поддават на страстта на фрийрайд. Мястото на случая е част от Национален парк Пирин и там е неразрешена подобен вид активност. Момчето е с всичко належащо - раница, сонда, лопата, каска. За страдание тези уреди не ни вършат безсмъртни. “

"Вчера малко преди този случай имаш различен в Банско, също с откъсната лавина, без затрупани, само че това е чист шанс. Нека всички да търсят информация. Много е рисково сега. Не предлагаме излизането отвън маркираните писти ", приключи Емил Нешев.
function showNative(obj) { setTimeout(function () { if ($( ".suggested-news " ).length > 0) { var nativeAdNumber = $(`.suggested-news`).children().length; var movedFirstRowArticle; var nativeAdd = $(`` + `` + `` + `` + `
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР