Националният празник на Испания (годишнина от откриването на Америка от

...
Националният празник на Испания (годишнина от откриването на Америка от
Коментари Харесай

Испания чества скромно националния си празник заради коронавируса

Националният празник на Испания (годишнина от откриването на Америка от Христофор Колумб - 1492 г.) бе празнуван през днешния ден поради пандемията без обичайния боен церемониал, а единствено със непретенциозно празненство във вътрешния двор на кралския замък, съобщи ТАСС.

На церемонията под наслов "Усилията, които ни сплотяват " участваха крал Фелипе Шести със брачната половинка си Летисия и дъщерите им, както и членове на държавното управление и представители на самостоятелните области. Всички бяха с маски, отбелязва организацията, съобщи Българска телеграфна агенция.

На церемонията беше повдигнат националният байрак на кралството, почетена бе паметта на отдалите живота си за Испания и бяха връчени награди. Последва церемониал с присъединяване на към 500 бойци, също с маски. Над столицата прелетяха военни самолети, които оставиха в небето следи в цветовете на националното знаме.

Публикувано през днешния ден проучване на публичното мнение сподели, че над 40 на 100 от испанците поддържат концепцията Испания да стане република, след серия от кавги, раздрусали монархията, съобщи Ройтерс.

Около 40,9 на 100 от запитаните са декларирали, че избират републиканска форма на ръководство, 34,9 на 100 изразили поддръжка на кралското семейство, а 24,2 на 100 не са сигурни, съгласно изследването на "Платформата за самостоятелни медии ", сплотяваща най-вече медии с лява политическа ориентировка. Анкетирани са 3000 души, от които 48 на 100 желаят референдум за монархията, 25 на 100 са срещу референдум, а 16,1 на 100 не са сигурни.

Публикувано през август изследване на промонархическия вестник "А Бе Се " сподели, че 33,5 на 100 от испанците поддържат републиката, а 56 на 100 - монархията. 6 на 100 не бяха сигурни, а 4,1 на 100 обявиха, че въпросът не съставлява интерес за тях, напомня Ройтерс.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР