Националният отбор по волейбол на България за юноши под 16

...
Националният отбор по волейбол на България за юноши под 16
Коментари Харесай

Мартин Стоев: Младите ни волейболисти сами си поставят високи цели

Националният тим по волейбол на България за юноши под 16 години, който е воден от Мартин Стоев, стана балкански първенец през миналата 2018 година и се класира непосредствено за европейското състезание през 2019 година за U17. Шампионатът на Стария континент ще се организира в България от 13 до 21 юли, а мачовете от двете предварителни групи ще се играят в столичните зали „ Христо Ботев “ и помощната на „ Арена Армеец “. За този триумф младите ни национали бяха удостоени със специфичен приз за “Най-перспективен млад тим “ в анкетата за Най-добър млад състезател на България, която се провежда от уеб страницата за детско-юношески спорт Viasport.bg и медийната група Европейски Съюз Медиа.

Ето какво сподели селекционерът Мартин Стоев в изявление за BGvolleyball.com за работата си с подрастващите и подготовката за Европейското състезание:
В сегашното кое е главно за работата с юношите, с цел да бъдат те симулирани да се развиват?
На този стадий и в тази възраст, тези млади волейболисти нямат потребност от тласък, те имат голямо предпочитание. Те са още чисти, още са деца, мисленето им е детско. Попиват всяка една дума, която им кажеш. Интересното е, че тези юноши не са и глупави, в противен случай. За доста дребен интервал от време, към 15 дни, на няколко състезатели им сменихме постовете. Те съумяха бързо да влязат в темп и да се сработят като отбор за две седмици. За първи път работеха със системата дата волей, за първи път имаха видео разбори и се оправиха сносно. Надявам се по този начин да не престават.

Този мълниеносен и бърз триумф, дебют, гарниран с балканска купа, може ли да бъде нож с две остриета?

Не, не мисля. Не може да бъде. По- добре до започнеш като първенец на Бълканиада, в сравнение с като пети-шести да вземем за пример. Ако си на по-задните позиции надали по-късно ще станеш европейски първенец. Това за тях е прекрасен старт. Този старт ще им донесе по-голямо самочувствие и по-голяма убеденост в себе си. Същевременно ще ги задължи да го пазят това първо място. Това е една спомагателна заангажираност, че пред тях ще има постоянно високи цели.



На награждаването момчетата си пожелаха европейска купа, слагат си високи цели?

Те си имат група във Facebook, където непрекъснато се разяснява всичко, разисква се ще се събират ли няма ли да се събират, по кое време почва подготовката и така нататък Вълнуват се доста, чакат го това Европейско състезание с неспокойствие. Имат голям копнеж, това мога да кажа сигурно. А това, че си пожелават купата е доста хубаво. Имат самочувствие, слагат си високи цели.
Кога ще стана ясни всички противници?
Тези дни се организират интернационалните шампионати в Европа, които са като Балканиадата – други такива районни конгреси, които също дават на първенците място на европейското. След това следват квалификациите за европейското, които са през април за още шест меса. Така че в този момент ще разберем пет тима, които се класират, останалите шест ще ги узнаем през април.
Имаш ли към този момент визия за подготовката за Европейското?
Да, само че не можем да стартираме незабавно. Първо би трябвало да се съберат балканските страни с цел да дефинират по кое време ще бъдат Балканиадите това лято. Най-вероятно шампионатът за юноши U17 ще бъде преди европейското състезание. След това би трябвало да се дефинират държавните финали на България за кадети, те да бъдат те изтеглени по-рано и едвам тогава можем да стартираме подготовка. По рано е невероятно, тъй като волейболистите играят по клубовете, имат надпревари, някои от тях 3-4 играят и във Висша лига, в същото време и са възпитаници, би трябвало да вървят и на учебно заведение.



Оптимист ли си за представянето на тима на Европейското?

Това, което мога да кажа на момента е - уверен съм, че моите волейболисти ще играят добре. Че ще се вложат оптимално. Не мога да кажа, че съм оптимист преди да видя тимовете, които са се класирали. Трябва да взема мачове, да виждам противниците, да ги преценим. Защото ние не ги познаваме тимовете. Не мога да кажа – да, ставаме европейски първенец, или - да има пет тима по –силни от нас действително. Това можем да го приказваме едвам през април, когато всички квалификации са завършили и ние разберем останалите противници на какво равнище са.

И въпреки всичко има одобрени школи, които постоянно можем да посочим?

Да, сигурно поляците на дребните възрастово национални селекции са доста мощни, руснаците са доста високи, само че по по-малко технични. Французите сигурно ще са доста технични. Италианците също са доста готови. Там втората група е доста огромна и тя е разграничена на север и юг. Най-вероятно във втората група играят част от тези състезатели, които ще бъдат в националния тим. Така че с цел да мога да кажа на 100 действително какво ще целим би трябвало да познаваме тимовете. Без да познаваме тимовете, през предишното лято и преди да заминем за Турция, аз им споделих на състезателите, че нашата цел е да станем първи. За да можем да се класираме непосредствено за европейско. Отидохме и станахме първи, касирахме се. Сега следва доста работа да надграждаме.

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР