Националният осигурителен институт започва да изчислява от днес по нов

...
Националният осигурителен институт започва да изчислява от днес по нов
Коментари Харесай

Осигурителният институт започва да изчислява по нов механизъм пенсии

Националният застрахователен институт стартира да пресмята от през днешния ден по нов механизъм пенсиите на хората, които ще се пенсионират и които ще получават и втора пенсия от частните фондове, заяви БНР.

Редукцията, или по този начин наричаното понижение на държавната пенсия към този момент ще е на половина от правеното до през вчерашния ден.

Промяната подсигурява по-висок размер на изплащаните от осигурителния институт пенсии за обезпечените и във втория пенсионен дирек.

Всеки, който дава отговор на изискванията да получи трудова пенсия, натрупал е нужните стаж и възраст и от през днешния ден насетне подаде заявление за пенсия в Национален осигурителен институт, ще се възползва от новата методика, когато е запазил и средствата си, трупани в частен фонд.

Неговата държавна пенсия ще бъде понижена с към 10 на 100, а не с 20, както се случваше досега.

Директорът на дирекция „ Пенсии “ в Национален осигурителен институт Любомира Язаджиева.

„ Приблизително към 50 на 100 чакаме да намалее понижението, т.е. в случай че редукцията за съответно лице е било към 20 %, в този момент да бъде по новия механизъм за понижение към 10 “.

Хората с към този момент отпуснати инвалидни пенсии, такива за стаж и възраст, които са били изчислени с по-висок % на редукция, могат до 30 септември идната година да изискат преизчисляване по новия механизъм. Това изисква подаване на заявление, което може да се изтегли от уеб страницата на Национален осигурителен институт.

За тези, които са на най-малък размер обаче, евентуално няма да има позитивен резултат.

Около 172 хиляди души към този момент с отпуснати инвалидни пенсии, такива за стаж и възраст, които са били изчислени с по-високия % на редукция, могат до 30 септември идната година да изискат преизчисляване по новия механизъм. Преизчисляването не е автоматизирано и изисква подаване на заявление, което може да се изтегли от уеб страницата на Национален осигурителен институт. За тези, които са на най-малък размер обаче евентуално няма да има позитивен резултат.

„ Особено важи за инвалидните пенсии – от 151 хиляди отпуснати пенсии за неработоспособност с понижение на коефициента съвсем 70% са в размери под минималния “, сподели Язаджиева.

За 15 хиляди млади пенсионери с пенсии за стаж и възраст преизчисляването би нараснало пенсиите.

Също от през днешния ден частните пенсионни сдружения стартират да отпускат средства на навършилите общата възраст за пенсия. Парите ще се изплащат според от насъбраното по персоналните партиди и след подписване на контракт за избор на пенсионен артикул.

Даниела Петкова от Асоциацията на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване разяснява: „ Има няколко благоприятни условия за заплащане, в това число има три типа пожизнени пенсии. Човек би трябвало да получи съответната информация, с цел да се ориентира в точното си решение кой от трите типа избира да стартира да получава. В последните месеци доста хора ни потърсиха - от тези, на които следва да се пенсионират, уведомили сме ги. Но първият стадий от позиция на хората е да получат достоверна и изчерпателна информация за осигурителните си права. “
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР