Националният кръг Македония предлага на президента Румен Радев и служебния

...
Националният кръг Македония предлага на президента Румен Радев и служебния
Коментари Харесай

Учени и общественици предлагат мисия „Македония“ да разяснява българската история в САЩ и ЕС

Националният кръг " Македония " предлага на президента Румен Радев и служебния кабинет през идващите месеци незабавно да се организира „ Мисия Македония “. Това оповестиха на специфична конференция професорите Николай Овчаров, Ана Кочева (БАН) и Пламен Павлов от Великотърновския университет.

Като представители на Националния кръг „ За Македония “, те оферират предлагат мисиятa да се споделя „ Македония “, защото има и други елементи от Македония, които не са в границите на Северна Македония.

Идеята идва от изключителния триумф на „ Мисия България “, която професорите Овчаров и Павлов организираха преди няколко години по време на българското председателство на Европейски Съюз в 15 страни по света. Тогава те разказваха за българската история, поставяйки я на фона на международната.

Мисия „ Македония “ следва да се провежда от българските посолства. Тя ще съставлява поредност от конференции на учените от Национален кръг " За Македония “, на които да бъдат поканени публицисти, университетски представители и други, пред които да се показа българската позиция по езиковедските, историческите въпроси, както и тези по отношение на човешките права. Учените оферират тези конференции да се състоят във Вашингтон, Брюксел и в столиците на Швеция и Испания - страните, които ръководят Европейския съюз през 2023 година. Столиците на Съединени американски щати и Европейския съюз пък са определени, тъй като от тях през последните дни пристигнаха сигнали па по-бързото решение на българо-северномакедонския спор.

Във връзка с връзките сред България и Република Северна Македония (РСМ), проф. Кочева съобщи, че риториката нормално се изостря преди избори, като прикани политическите партии да не се заиграват с тематиката. Според проф. Николай Овчаров, до момента в който не бъдат решени историческите и езиковедските въпроси, няма да има пътища, автомагистрали, жп линии сред двете страни.

От Националния кръг " За Македония “ припомниха за извънредно сполучливото посещаване на тяхната делегация в Европейския парламент в Страсбург през юни 2022 година Там беше посочена българската позиция във връзка с РСМ, изнесена от учените пред Европейския парламент с меморандум, подписан от десетки изтъкнати български учени, интелектуалци, публицисти. Според неправителствената организация визитата им е било доста плодотворно, като презентацията на учените е била гледана от към 130 евродепутати. Тази презентация способства за основаването на така наречен френско предложение по отношение на приемането на РСМ м Европейски Съюз.

Източник:

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР