Националният изпълнителен съвет на Движение 21 се противопоставя на изменението

...
Националният изпълнителен съвет на Движение 21 се противопоставя на изменението
Коментари Харесай

ДВ21 инициират блок срещу изборните манипулации и фалшификации

Националният изпълнителен съвет на " Движение 21 " се опълчва на изменението на Изборния кодекс по-малко от шест месеца преди датата на изборите. Според ДВ21 това е отклоняване от положителните изборни практики и стандарти.

Мнозинството в Народното събрание явно цели да резервира актуалните изборни правила и изборна администрация или да одобри единствено стеснен размер промени, освен това такива, които да разширят опциите за надзор и манипулиране на изборния развой.
Нови избори с изкривени или сменени резултати ще бъдат унищожителни за дребното останало доверие в политиката , политическите партии, държавните институции и предизвестяват, че опорочаването на изборите с голям брой нередности и със основни нарушавания ще им даде съображение да оспорят резултатите.

Според Движение 21 организацията и провеждането на изборите би трябвало да бъдат сложени под засилен надзор . Припомняме, тази година предстоят два постоянни избора - напролет за представители в Екологичен потенциал, и през есента - локални избори.
Заради това от ДВ21 са почнали съвещания с политически партии и цивилен организации за образуване на блок за противопоставяне на изборните операции и фалшификации.

От Движение 21 показват, че макар късото време за въвеждането на промени в изборните правила , приканват за решителни ограничения за справяне с " мъртвите души " в изборните описи, с пазаруването и управлението на гласоподаватели, с назначението на необразовани и незаинтересовани хора в изборните комисии, с фалшификациите при броенето на бюлетини и при съставянето на протоколи, с привилегированият достъп до медии на платежоспособните партии.

Предлага се въвеждане на дейна регистрация като средство за изчистване на гласоподаватели фантоми, въвеждане на машинно гласоподаване във всички секции , както и основаване на районни преброителни центрове , в които да се прави отчитането на машинното гласоподаване (преброяването на бюлетините) и попълването на изборните бумаги от секциите в съответната община/район.

От Движение 21 упорстват още да бъде анулиран партийно-квотният принцип за назначение на изборните комисии и за редуциране на състава им. Членове на ЦИК, РИК, ОИК и СИК да може да оферират както партии, по този начин и български неправителствени организации . Половината от състава на РИК и ОИК да бъде непрекъснат, от специалисти с високи професионални качества. СИК да се състои от пет члена. За ръководител да бъде назначаван правист - юрист или магистрат. Не би трябвало да се позволява назначение на членове, които не са минали образование, както и подмяна на членове в период по-късно от седмица преди изборния ден.

Настояват още за отпадане на платените форми за медийно отразяване на предизборната акция, с цел да може изискванията, при които претендентите показват своята стратегия и послания, да са безвъзмездни и равни и с цел да може изборите да бъдат действително съревнование на хрумвания, а не на финансови благоприятни условия.

От Движение 21 слагат под въпрос и целесъобразността на условието, при регистрация за присъединяване в избори, партиите и обединенията да показват в ЦИК описи с подписите на не по-малко от 2500 гласоподаватели, подкрепящи регистрацията.
Честото искане на персонални данни от гласоподаватели (поне два пъти през 2019 година ), изключително след влизането в действие на новия европейски правилник за отбрана на персоналните данни (GDPR) ще сложи участниците в изборите пред голям брой съществени провокации. Освен това процедурата се употребява от съперници, с цел да се инсценират злоупотреби за дискредитиране или финансово задушаване, заради непостижимия за някои партии размер на глобите. Затова и оферират да отпадне условието, като в подмяна на това от партиите и обединенията може да бъдат изискани финансови доклади от последните пет години или от датата на правосъдната регистрация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР