Националната здравноосигурителна каса дължи над 2 млн. лева на УМБАЛ

...
Националната здравноосигурителна каса дължи над 2 млн. лева на УМБАЛ
Коментари Харесай

Касата дължи над 2 милиона на УМБАЛ Свети Георги

Националната здравноосигурителна каса дължи над 2 млн. лв. на УМБАЛ „ Свети Георги “ за действително изпълнена и регистрирана болнична помощ. За 2015 година незаплатената активност е била за 95 хиляди лв., през 2016 година - 637 000, и през 2017 година скача на 1,3 млн. Надлимитната активност е образувана единствено от незабавни случаи, оповестиха за " Марица " от пловдивската университетска болница.

Според юристите на лечебното заведение опциите за търсене на сумите по правосъден път са лимитирани. Практиката по делата, свързани с искове за възнаграждение на медицински действия над размера и стойностите, избрани от НЗОК, е спорна. Договорите сред РЗОК и лечебните заведения са от типа на административните взаимоотношения.

При тях изпълнителите на здравна помощ не разполагат с правна опция да откажат сключване на споразуменията, определящи така наречен предели и спускани от РЗОК към лечебните заведения 2-3 дни преди крайния период за подписването им.  

Ръководството на УМБАЛ „ Свети Георги “ обаче следи развиването на правосъдната процедура и ако НЗОК не откри административно решение за възнаграждение на изпълнените медицински действия, на по-късен стадий ще бъде взето решение дали средствата да бъдат потърсени по правосъден ред.  

" Както е известно, УМБАЛ " Свети Георги " ЕАД е лечебното заведение, което поема преобладаващата част от незабавните случаи в региона, а Законът за здравето ни задължава да одобряваме и лекуваме всеки незабавен пациент без значение дали ще бъдат надвишени оптималните стойности, избрани от РЗОК ", показаха от болничното заведение.  

И допълниха, че последствията от незаплащането на надлимитната активност са финансови загуби за лечебното заведение. Това е естествена последица в резултат на разноските, направени за издръжката на тези действия, и неналичието на доходи за компенсирането им.  

Освен това УМБАЛ „ Свети Георги “ ЕАД следва счетоводно да регистрира величината на незаплатената активност като доход на сдружението, без значение каква е прогнозата за възнаграждение на активността на един по-късен стадий. По този метод, като се изключи че е принудена да търпи финансови загуби от неналичието на доходи и паричен поток за покриване на към този момент поети отговорности, болничното заведение ще бъде принудена да заплати и 10% корпоративен налог.

УМБАЛ „ Свети Георги “ ще може да признае сумите за разход и да „ възвърне “ налог върху приходите едвам след три години.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР