Националната кухня на Алжир се оформя под влияние на близките

...
Националната кухня на Алжир се оформя под влияние на близките
Коментари Харесай

Кулинарните традиции на Алжир

Националната кухня на Алжир се оформя под въздействие на околните ѝ страни в съседство, попивайки най-хубавите кулинарни обичаи от арабската, турската, мароканската и тунизийската кухня. Налице е по-широко разбиране - Магреб кухня, което сплотява кухнята на народите, живеещи в Северна Африка, в това число и Алжир.

Но макар мощните външни въздействия алжирската кухня е съумяла да резервира своята уникалност, автентичност и локалния усет. Кулинарните обичаи на слънчевата страна са в действителност специфична част от културата, която годишно притегля милиони изтънчени гастрономи.

В основата на алжирската кухня стои обичайният арабски самун khubz, който е наложителна част от всяка софра и се сервира с всички типове храна. Едно от най-популярните локални ястия е merguez, което по своята същина е тип лют салам, изработен от агнешко месо.

Денят на алжирците наложително стартира с кафе, поднесено със сладки или самун с масло и конфитюр. При нея мощно се усеща френското въздействие, защото кафето постоянно се употребява с мляко. Понякога се хапват специфични алжирски палачинки - бахрир.

 Кус кус

Едно от главните национални ястия е кус-кус. Всяка стопанка има своя рецепта, която най-често е получена от дамите от предходните генерации. Традиционният кус-кус много постоянно се разнообразява с ядки, сушени плодове, стафиди, с цел да се получи вкусният десерт, прочут като мас-фус.

Karantita също спада към групата на обичайните алжирски блюда. То се подготвя от брашно от нахут и е признато да се сервира горещо, сложено върху франзела, овкусено с хариса и поръсено с кимион.

Подправките, употребявани най-често в алжирските кулинарни обичаи, са сушени и червени люти чушки от разнообразни типове, черен пипер и кимион. Канелата също има непокътнато място в бурканчетата с подправки на локалните домакини. Тя участва даже в месните ястия.

 Алжирски самун

В края на всяко хранене нормално се сервира Асида. Това е характерен алжирски десерт, подготвен от варено тесто, към което се прибавят масло и мед. Сладкото прелъщение нормално се яде без потреблението на съдове и принадлежности. Друг забавен десерт е макхуд. В него се поставят фурми или бадеми.

Още предписания от арабската кухня: Шаварма, Бърз кофта кебап, Тажин с пилешко, Шакшука, Агнешко с канела.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР