Националната гимназия за приложни изкуства Тревненска школа празнува днес 100-годишнината

...
Националната гимназия за приложни изкуства Тревненска школа празнува днес 100-годишнината
Коментари Харесай

Националната гимназия за приложни изкуства в Трявна - автентични ценности, съвременна визия

Националната гимназия за приложни изкуства Тревненска школа чества през днешния ден 100-годишнината от основаването на учебното заведение. То е основано като последовател на традициите на Тревненската възрожденска школа.
Празничната стратегия ще предложи на гостите представителната галерия на учениците от специалностите Дърворезба, Иконопис и Интериорен дизайн. Предвидени са креативен работилници в двора на учебното заведение, чиито порти ще бъдат отворени за всеки, поискал да влезе и да прегледа ателиетата.

В тях мебелите са по план на учениците. В учебното заведение, в което не бие звънец, учат 128 девойки и момчета от цялата страна. „ Мисленето ти се трансформира, като влезеш веднъж в учебното заведение. Усеща се свободната и художествена среда “, споделя един от младежите.

Днешната Национална гимназия става приблизително особено художествено учебно заведение през 1976 година. По това време в страната отварят няколко учебни заведения за приложни изкуства.

 доцент Цветан Колев

„ Докато учехме децата, учехме и себе си, тъй като бяхме млади “, спомня си доцент Цветан Колев, който преподава живопис и е от първата генерация преподаватели в учебното заведение след трансформирането му в приблизително особено.

Красотата на педагогиката е да те надминат. Така е било постоянно в изкуството . “

Тревненското учебно заведение е правоприемник на столарското, основано преди 100 години, с цел да резервира традициите на Тревненската възрожденска школа в региона на художествената обработка на дърво.

Тези обичаи имат действително продължение в живата школа, притежател на старите полезности и на новото време, което изисква нов вид мислене, обобщава шефът Орфей Миндов, ученик на учебното заведение и учител от 27 години, в 11 от които управлява гимназията.

 Сред училищен работи с шефа Орфей Миндов

„ Тук има освен 100 години история, тук са доста хора, доста ориси. Това е единственото учебно заведение, което е действителният, актуален последовател на Тревненската дърворезбарска, иконописна и дюлгерска школа. Отговорността, задачата е доста огромна - би трябвало да намериш актуалната визия на тази Тревненска школа, да развиеш стила, да съхраниш достоверните му полезности . “

Ползвайки новите технологии, ти би трябвало да съумееш да съхраниш уникалността, споделя Миндов.

Бъдеще постоянно има за надарените, безапелационен е той. Където и да попаднат, те са наясно с целия креативен развой - от първата схема до осъществяването на плана в материал.

 В ателието по иконопис

90-95% от възпитаниците на школата не престават образованието си във висше учебно заведение по изкуства. „ Преди бягаха навънка, в този момент се позакрепиха, почти си остават тук, или в случай че отиват, се връщат “, акцентира шефът.

Историята на учебното заведение, концепцията за развиването му, основаното от преподаватели и възпитаници е показано в първокласен азбучник, отдаден на 100–годишнината. 

Програмата за отбелязването й продължава през целия ден до късно вечерта. По улиците на Трявна ще премине шествиенамайсторитедърворезбари, предвождано отиконатанапочитания като техен закрилник Св. Георги. 

Снимки в текста: Велина Махлебашиева, БНР

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР