Националната ДНК база данни, която се намира в Института по

...
Националната ДНК база данни, която се намира в Института по
Коментари Харесай

Криминалист разкри профила на убиеца на Виктория Маринова

Националната ДНК база данни, която се намира в Института по криминалистика на Министерство на вътрешните работи се запълва от към 18 години, казусът е, че тя е дребна – в нея има няколко хиляди профила. При регистрацията в районните ръководства на Министерство на вътрешните работи в общия случай не се снема ДНК заради липса на задоволително средства за проби, сподели в утринния блок на Нова телевизия криминалистът Иван Савов във връзка жестокото ликвидиране на русенската журналистка Виктория Маринова.

Дори на мястото на престъплението да има ДНК, то не е наложително да съвпадне с базата данни. Лицето може да е престъпно проявено, просто в никакъв случай да не е му е вземана ДНК. Проблемът тук е учредителен - една глупава недомислица. ДНК е непогрешима, това е 100-процентова гаранция, съобщи Савов.

Проблемът в цялата работа е, че около случая се завъртя много нездравословен звук. Това размива истината и пречи много на издирвателната активност, акцентира той.

Към сегашния миг всички версии са възможни. Тактиката за работа в такава обстановка е да се позволява всичко и една по една версиите се почистват на база на събитията, които се прецизират. На мен този случай ми наподобява на характерен случай на човек с някакви психологични отклонения. Ако е поръчково ликвидиране, нарушителят ще си свърши работата и няма да оставя толкоз следи. Много е мътно, с цел да се построи една цялостна версия, само че съгласно мен това е чисто престъпно закононарушение, обвързвано с първичните стремежи на един психологично невменяем човек. Професионалистът няма да направи такова нещо, разяснява Иван Савов.

Има всевъзможни типове убийци - един вид отиват да се похвалят, втори вид се връщат да видят какво става на мястото на престъплението, трети вид се покриват доста крепко. Убиецът може да е и елементарен жител, който води лицемерен живот, съобщи специалистът.

В България има доста сериозен проблем – хората нямат доверие на институциите, не имат вяра на това, което виждат с очите си, не имат вяра на никой. Този проблем е отблъскващ, сподели още криминалистът.

Някакви хора взеха решение да си вършат пиар на гърба на една убита жена, сподели журналистът Стефан Ташев. Не можеш да раздаваш присъди в обществените мрежи и да подхвърляш версии. Шумът пречи, тъй като хората работят там, уточни той.

В момента можем да приказваме единствено с хипотези – че това е закононарушение, осъществено с доста гняв, съобщи Ташев.

Много е значимо убийството да бъде разкрито бързо, с цел да спрат спекулациите. Използването на това закононарушение за политически цели е срамно. Фокусът от убийството се измести в посока митинги и политически интриги. Това е неуместно, сподели още Стефан Ташев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР