Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ се изпълни в

...
Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ се изпълни в
Коментари Харесай

Млади будители изпълниха Националната библиотека

Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ се извърши в Деня на будителите с млади будители. Деца от 9 А клас на столичното 125-то учебно заведение „ Боян Пенев “ са първите носители на почетната премията „ Млад будител за 2018”, съобщи БГНЕС.
Наградите връчи персонално шефът на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ Красимира Александрова.
„ Тази премия взехме решение да я посветим на нашата 140-годишнина, която ще бъде маркирана на 10 декември. С тази премия всяка година ще отличаваме обособени персони или групи от хора, които имат избран принос и заслуги и поддържат библиотеката. Учениците се включиха в акцията ни „ Осинови книга “ и подариха 1400 лева, с които ние реставрирахме 4 документа - Видински алманах на Софроний Врачански от 1802-а година, два екземпляра от първото печатно издание на „ Царственик “, „ История на България “ от 1844-а година и студията на проф. Иван Шишманов - посвещение на Марин Дринов, която се споделя „ Значението и задачата на нашата етнография “, сподели Александрова.
Ученичката Микаела Иванова описа по какъв начин решението да осиновят книги пристигнало след посещаване в библиотеката при започване на годината и видели, че книгите са в неприятно положение.„ Направихме мартенички и цялото учебно заведение дадоха пари като се включиха в акцията ни “, изясни деветокласничката.
По случай годишнината на Националната библиотека, Съюзът на националните читалища я удостои с почетен знак за културното средище. На тържествената гала участва и зам.-министърът на културата Амелия Гешева, която съобщи, че през днешния ден не стигат думите да благодарим на всички модерни будители, а точно това са всички тези, които работят в областта на културата и образованието.
Председателят на съюз на националните читалища Николай Дойнов връчи статуетките на „ Следовник на националните будители “ на тазгодишните лауреати Маргарита Попова, Недялко Йорданов, Камен Донев, Снежана Тодорова, Йордан Караджов, акад. Методи Григоров.
Тържествената гала приключи с откриването на изложбата „ Пространства за будители “, отдадена на периодическия щемпел, издаван от читалищата за век и половина. Тя беше показана от доайена на българската публицистика Дамян Обрешков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР