Националната банка на Румъния представи днес официално нова банкнота от

...
Националната банка на Румъния представи днес официално нова банкнота от
Коментари Харесай

Румъния пусна първата банкнота с образ на жена

Националната банка на Румъния показа през днешния ден публично нова банкнота от 20 леи, която ще бъде пусната в обращение от 1 декември, оповестява телевизия Диджи24.

Това е първата румънска банкнота, на която е изобразен женски облик - Екатерина Теодорою (1894-1917), героиня на Румъния, починала през Първата международна война.

Управителят на централната банка Мугур Исъреску означи, че новата банкнота дава отговор на публичния интерес към поощряване и подсилване на равенството сред половете и откриване на значимата роля на дамите в румънската история и общество.

Екатерина Теодорою е първата жена офицер в румънската войска и това е една от аргументите да бъде определена за банкнотата от 20 леи, уточни още Исъреску, представен от Аджерпрес.

На противоположната страна на банкнотата е изобразен крилатият облик на Победата и Мавзолеят в Мъръшещ, отдаден на героите от Първата международна война. Банкнотата включва и серия от детайли за отбрана против подправяне.

Пускането в обращение на банкнотата с номинална стойност 20 леи (7,90 лева) ще бъде осъществено посредством районните клонове на Националната банка на Румъния в Букурещ и окръзите Клуж, Констанца, Долж, Яш и Тимиш.

 Румъния пусна първата банкнота с облик на жена
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР