Национална електрическа компания“ ЕАД ще може да продаде на АЕЦ

...
Национална електрическа компания“ ЕАД ще може да продаде на АЕЦ
Коментари Харесай

„Национална електрическа компания“ ЕАД ще продаде на АЕЦ „Козлодуй“ част от наличното оборудване на площадка „Белене“

„ Национална електрическа компания“ ЕАД ще може да продаде на АЕЦ „ Козлодуй“ ЕАД част от наличното остаряло съоръжение, което се намира на площадката на АЕЦ „ Белене“.

Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание. Става въпрос за филтри, вентилатори и други елементи, които са от значително значение за осъществяване на стратегиите за продължение на периода на употреба на 5 и 6 блок на АЕЦ „ Козлодуй“. Стойността на плануваното за продажба съоръжение е близо 8 млн. лева Продажбата ще бъде осъществена посредством директно договаряне сред двете сдружения.

Възможността за сходна договорка е регламентирана в Правилника за използване на Закона за обществените предприятия. В неговите текстове е посочено, че началната цена за продажбата се дефинира от самостоятелен оценител, след признато решение на Министерския съвет.

Изпълнението на стратегиите за продължение на експлоатационния период на 5 и 6 блок на АЕЦ „ Козлодуй“ изисква доставка на аварийни елементи за ремонт или доставка на ново съоръжение за поддържане в изправно положение на оборудванията. Наличното на площадката на АЕЦ „ Белене“ съоръжение е аналогично с проектно- инсталирано5о в АЕЦ „ Козлодуй“ и разрешава взаимната им подмяна. Използването на аналогично съоръжение от площадката на АЕЦ „ Белене“ ще спести на АЕЦ „ Козлодуй“ време и разноски за спомагателни проучвания и планове за адаптиране към съществуващите системи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР