НАТО заяви, че няма да прави компромис“ с потенциалната експанзия

...
НАТО заяви, че няма да прави компромис“ с потенциалната експанзия
Коментари Харесай

НАТО отхвърли червената линия на Русия, иска тя да се изтегли от Грузия и Украйна

НАТО съобщи, че „ няма да прави компромис “ с евентуалната агресия в Украйна, Грузия и други някогашни руски републики, защото това опонира на „ главните правила “ на алианса, сподели генералният секретар Йенс Столтенберг пред кореспонденти в сряда.

Отговорът на алианса, за който Столтенберг сподели, че всички 30 членове са се съгласили, беше доставен в Москва по-рано денем от посланика на Съединени американски щати, дружно с обособена писмена нота на Вашингтон.

Съединени американски щати желаеха от Русия да резервира наличието на отговора си в загадка.

Столтенберг, който закъсня с половин час за плануваното онлайн събитие за пресата, очерта три съществени тематики, които визира отговорът на НАТО.

Едната беше възобновяване на дипломатическите връзки сред НАТО и Русия, за които той упрекна Москва, че ги е прекъснала. Другата беше готовността на НАТО да се „ включи в разговор “ и „ да изслуша съветските опасения “, като в същото време зачита правото на всяка страна да избере свои лични ограничения за сигурност.

Русия би трябвало да се въздържа от „ експанзия “, ориентирана против съдружниците от НАТО, и да се отдръпна от „ Украйна, Грузия и Молдова “, където не е мечтана, сподели Столтенберг.

Украйна упорства, че Москва " нелегално окупира " Крим, който гласоподава за присъединение към Русия след преврата през 2014 година в Киев. Русия също по този начин призна независимостта на два разколнически района на Грузия, които Тбилиси се опита да завземе със мощ през 2008 година, и поддържа миротворци в противоречивия молдовски район Приднестровието от 1991 година

Третата област на допустимо съдействие, изброена от Столтенберг, включва „ понижаване на риска “ и съглашения за бистрота на ученията, както и оферти за надзор на въоръженията, които той твърди, че са били толкоз ефикасни преди.

От 2001 година Съединени американски щати едностранно напуснаха контракта за противобалистични ракети (ПРО), Договора за намерено небе и контракта за нуклеарни сили със междинен обхват (INF), потвърждавайки без доказателства, че Русия ги нарушава.

„ Политическо решение към момента е допустимо, само че, несъмнено, Русия би трябвало да се ангажира добросъвестно “, сподели Столтенберг, обвинявайки Москва в „ експанзия “ против Украйна от 2014 година

Столтенберг настоя, че „ НАТО е защитителен съюз и ние не търсим борба “, само че неведнъж сподели, че алиансът „ не може и няма да прави компромис с правила “ като правото на всяка страна да се причисли. Това решение зависи само от страната кандидатка и членовете на НАТО, които в този момент са 30 на брой, сподели той.

Запитан за нежеланието, което някои членове на НАТО са посочили през последните седмици, Столтенберг съобщи, че „ всички съдружници са на борда, всички наши съдружници са съгласни “ с писмения отговор, изпратен до Русия. Президентът на Хърватия обществено съобщи, че ще изтегли всички войски от НАТО при положение на война в Украйна, до момента в който Германия съгласно известията отхвърли потреблението на въздушното си пространство за доставки на оръжия от Обединеното кралство до Киев.

Столтенберг също по този начин увери репортерите, че НАТО има „ проекти, които можем да активираме в доста къс период “, в случай че Русия „ нахлуе “ в Украйна, с водещ детайл от 5000 бойци от ръководените от Франция сили за реагиране на НАТО (NRF) във висока бойна подготвеност. Той добави, че Съединени американски щати пускат 8400 бойци във висока степен на подготвеност към силите.

Пентагонът по-рано съобщи, че към 8500 американски бойци са били сложени в положение на нараснала подготвеност, само че към момента не е взето решение за разполагането им.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР