НАТО вече не е ограничен от предишните си ангажименти да

...
НАТО вече не е ограничен от предишните си ангажименти да
Коментари Харесай

Действията на Русия в Украйна дават право на НАТО да разполага войски в Източна Европа

НАТО към този момент не е стеснен от предходните си задължения да не разполага свои военни сили в Източна Европа, заяви заместник-генералният секретар Мирча Джоана, представен от Франс прес.

По неговите думи Москва сама е " анулирала наличието " на Основополагащия акт сред Русия и НАТО, подписан през 1997 година, атакувайки Украйна и прекратявайки разговора с алианса.

Според подписания през 1997 година контракт двете страни се съгласяват да работят за " попречване на каквато и да е евентуално застрашаваща централизация на стандартни сили " в серия от региони, измежду които Източна и Централна Европа.

" Те (руските политици - б.р.) взеха решения, поеха ангажимент да не демонстрират експанзия против своите съседи, което вършат сега, и да организират постоянни съвещания с НАТО - което не вършат. "

" Мисля, че в действителност този Основополагащ акт всъщност не действа поради Русия, " добави още Джоана.

Според него Кремъл се е отказал от изискванията в съглашението отпреди 25 години:

" Сега нямаме ограничавания за това да изградим постоянна позиция на източния фланг и да подсигуряваме, че всеки квадратен инч от територията на НАТО е предпазен от член 5 и нашите съдружници. "

Въпросният член 5 на Вашингтонския контракт гласи, че нападението против една или няколко от страните членки се смята за офанзива против всички. Досега той е бил задействан един път - в отговор на терористичните офанзиви от 11 септември в Съединени американски щати през 2001 година.

Джоана не разкри елементи за планувано разположение на сили по източния фланг на НАТО,, само че сподели, че чака " устойчиво, гъвкаво и стабилно наличие ".

През 2017 година НАТО разположи многонационални тактически формирования в балтийските страни и Полша за да възпира експанзията на Русия, а след началото на нашествието в Украйна изпрати подкрепления към този фронт.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР