НАТО увеличава присъствието си в Латвия и източната част на

...
НАТО увеличава присъствието си в Латвия и източната част на
Коментари Харесай

НАТО увеличава присъствието си в Латвия и източната част на съюза

НАТО усилва наличието си в Латвия и източната част на съюза. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на брифинг след среща с президента на Латвия Егилс Левитс. По думите му това би трябвало да покаже на Русия, че НАТО е подготвен да пази своите съдружници.

" Украинските войски и жителите на страната са ентусиазъм с куража си. Дадени са обаче голям брой цивилни жертви в спора, а хора не престават да напущат страната. Тази бежанска рецесия е една от най-големите, с които Европа се е сблъсквала. Има доказателства за цивилни жертви, а целенасоченото ликвидиране на цивилни е военно закононарушение. Хуманитарните коридори би трябвало да се почитат. Путин ще заплати най-високата цена за експанзията против Украйна. Вече стартира да я заплаща. Страданието на украинския народ е злокобно ", изясни той.

Столтенберг е безапелационен, че съществена задача е да се подсигурява, че спорът няма да ескалира и да излезе отвън границите на Украйна.

" За да сме сигурни, че Москва няма да вземе неверните решения ускоряваме наличието на НАТО. Повече от 200 кораба от средиземно море ще бъдат изпратени към района на Латвия. Канада и Испания също ще изпратят спомагателни войски ", сподели още генералният секретар, представен от Нова нюз.

От своя страна президентът на Латвия Егилс Левитс съобщи, че страната има желание да увели средствта за защита като % от Брутният вътрешен продукт на страната.

" Нашите сътрудници от НАТО са поели уговорката, че в случай че бъде нарушен чл.5 ще се изпълнят военните задължения на НАТО. Организацията ще пази всяка страна членка. Атаката на Русия е и против демокрацията като цяло и против интернационалния публичен ред. Обсъдихме разнообразни други възможности и ограничения, които вероятно да предприемем. Би трябвало да сме подготвени да отговорим и на хибридни офанзиви, които Русия приготвя от години. Използва се дезинформация и неистини. Центърът за висши достижения на НАТО е звеното, което се бори с този вид офанзиви. Нашата цел е да предоставим същинска информация на съветския народ за дейностите на този режим ", добави той.

По думите му ще бъдат подхванати дейности в подтекста на новата действителност в Европа. " Русия е агресор и това ще бъде отразено в документите на НАТО ", безапелационен е той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР