НАТО ще очертае път на реформи за Украйна, за да

...
НАТО ще очертае път на реформи за Украйна, за да
Коментари Харесай

Позитивен сигнал. НАТО ще очертае пътя за присъединяване на Украйна, но без график

НАТО ще очертае " път на промени " за Украйна, с цел да може тя да се причисли към Алианса, само че няма да приема график за присъединението ѝ. Това сподели съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан , представен от Франс прес.

Съливан сподели това пред публицисти във Вилнюс, където през днешния ден стартира двудневната среща на водачите на страните от НАТО. Съливан заяви, че на следващия ден американският президент Джо Байдън ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски .

На срещата във Вилнюс НАТО ще изпрати " положителен сигнал " по отношение на желанието на Киев да се причисли към Алианса, сподели още Съливан, представен от Ройтерс.

Съливан направи изказването до момента в който страните членки завършват заключително официално съобщение, в което ще бъде обрисуван пътят на Украйна за присъединение към отбранителния съюз.

Различията сред договарящите по отношение на заключителния текст на официалното съобщение понижават, заяви Ройтерс.

Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг даде ясно да се разбере, че Киев няма да стане член, до момента в който бушува война, и че срещата на върха във Вилнюс няма да насочи публична покана. Същото сподели в неделя и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън , такава е и позицията на България.

Част от страните членки, най-вече от Източна Европа желаят на срещата Киев да получи пътна карта за присъединение, каквато имаше всяка една страна. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви в понеделник, че НАТО е решила да отстрани условието страната да следва План за деяние като част от пътя си към присъединение.

" След интензивни диалози съдружниците от НАТО реализираха консенсус за премахването на Плана за деяние от пътя на Украйна към участие. Приветствам това дълго чакано решение, което редуцира пътя ни към НАТО ", написа украинският външен министър в Туитър.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР