НАТО подготвя през следващата година най-голямото си съвместно командно учение

...
НАТО подготвя през следващата година най-голямото си съвместно командно учение
Коментари Харесай

НАТО подготвя най-мащабното си военно учение след Студената война

НАТО приготвя през идната година най-голямото си взаимно командно обучение от Студената война насам, в което ще вземат участие повече от 40 000 бойци, с цел да тренира отбиване на съветска експанзия против страна от Алианса, написа „ Файненшъл таймс “.

Учението " Steadfast Defender " ще стартира напролет на идната година и се чака да включва сред 500 и 700 въздушни бойни задачи, повече от 50 кораба и към 41 000 военнослужещи, обявиха представители на НАТО. То има за цел да моделира евентуални маневри против зложелател, основан по модела на коалиция, водена от Русия, наречена за задачите на учението „ Окас “ (Occasus).

Учението е първо по рода си и от позиция на техническите благоприятни условия, като употребява действителни географски данни за основаване на по-реалистични сюжети за войските.

В учението ще се включи и Швеция, с което общият брой на участващите страни ще доближи 32. Учението ще се организира в Германия, Полша и Прибалтика през февруари и март и е част от нова тактика за образование, съгласно която Алиансът ще организира по две огромни учения всяка година вместо по едно.

Според източника, НАТО ще се образова и за противопоставяне на терористични закани отвън непосредствените си граници.

Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, съобщи през юни предходната година, че Алиансът ще усили броя на силите си с висока степен на подготвеност от 40 000 на " много над 300 000 ". Това е част от исторически обзор, който цели да насочи организацията към образуване не тежки военни качества, за разлика от леките и мобилни сили, ситуирани на Балканите и в Афганистан.

След това изказване водачите на НАТО се споразумяха на срещата на върха в литовската столица Вилнюс през юли за нови районни проекти за защита и за основаването на съюзнически сили за реагиране - многонационални сили, способни да реагират бързо на закани.

Балтийските страни изключително интензивно приканват НАТО да укрепи източния си фланг, защото по границата с Беларус се струпват войски. Президентът на Русия Владимир Путин съобщи, че при започване на юли в Беларус ще бъдат преместени нуклеарни оръжия, макар че наличието им не е доказано.

НАТО разположи многонационални батальони в балтийските страни, с цел да забави напредъка на всеки агресор при положение на инвазия. През юни Германия съобщи, че ще задържи 4000 военнослужещи в Литва за непрекъснато.

Ученията се преглеждат и като основна част от демонстрацията пред Москва, че алиансът е подготвен да води война, обявиха представители на НАТО. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР