НАТО никога няма да се съгласи да изтегли войските си

...
НАТО никога няма да се съгласи да изтегли войските си
Коментари Харесай

НАТО няма да се съгласи да изтегли войските си от приетите след 1997 г. страни членки

НАТО в никакъв случай няма да се съгласи да изтегли войските си от страните, признати в алианса след 1997 година (сред които е и България - бел.ред.), тъй като това би ги направило страни членки второкласен, сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в изявление пред канадската телевизия Си Би Си.

" Съюзниците от НАТО не могат да създадат компромис с безусловно основния принцип на европейската сигурност, а в действителност и на интернационалната сигурност. Фактът, че всяка страна има право да избира своя път, сама да взема решение, дали желае или не да членува в алианс като НАТО - това е в действителност един основен принцип ", счита генералният секретар на пакта, представен от Българска телеграфна агенция.

" Разбира се, че не можем да се съгласим с това, че не би трябвало да има войски на НАТО във всички тези страни, които се причислиха към алианса след 1997 година Това, всъщност, ще значи, че половината от нашите страни членки няма да може да бъдат предпазени от войски на НАТО. Тогава те ще станат един тип страни членки второкласен, което в никакъв случай няма да създадем ", добави Столтенберг.

" Готови сме обаче да участваме в уравновесени, верифицируеми ограничения за редуциране на неядрените оръжия, нуклеарните ракети, доста други ограничения, които ще са еднообразно положителни и за Русия, и за НАТО ", сподели генералният секретар на алианса.

НАТО и Русия би трябвало да седнат на масата за договаряния, с цел да предотвратят потреблението на военна мощ против Украйна, само че към този момент е рано да се приказва за понижаване на напрежението, счита Столтенберг.

" Твърде рано е да приказваме за това (за деескалация), тъй като сложихме предложенията на масата за съветската страна, с цел да участваме в поредност от срещи по значими въпроси на европейската сигурност в подтекста на обстановката в Украйна и към нея ", сподели генералният секретар на пакта.

По думите му Русия не е дала отговор в хода на срещата.

" Считаме, че е значимо да седнем на масата за договаряния, изключително тогава, когато напрежението е високо, с цел да намерим път напред, който да е политически, с цел да предотвратим наново потребление на военна мощ от страна на Русия против Украйна ", сподели Столтенберг.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР