НАТО не разглежда Русия като враг, но ще отвърне, ако

...
НАТО не разглежда Русия като враг, но ще отвърне, ако
Коментари Харесай

НАТО: Ще отвърнем, ако бъдат атакувани Полша и балтийските страни

НАТО не преглежда Русия като зложелател, само че ще отвърне, в случай че тя нападна Полша и балтийските страни, предизвести през днешния ден генералният секретар на алианса в изявление за полския ежедневник " Жечпосполита ", съобщи Франс прес.

" Чрез мощно наличие на сили на НАТО в Полша и трите балтийски страни изпращаме доста мощен сигнал на Русия: при офанзива против Полша и балтийските страни отговор ще даде целият алианс ", съобщи Йенс Столтенберг на фона на започващата през днешния ден среща на върха на НАТО в Лондон, предава Българска телеграфна агенция.

" Не дефинираме Русия по този метод (като зложелател на НАТО, бел. АФП). Просто ще отвърнем при положение на потребност. Трябва да сме сигурни, че това, което видяхме в Украйна - инвазия на Русия против неин комшия - не може да бъде повторено против един член на НАТО ", добави Столтенберг пред " Жечпосполита ".

Той е дал изявлението също за немския вестник " Зюддойче цайтунг ", испанския " Паис ", италианския " Соле 24 оре ", гръцкия " Катимерини " и датския " Юланд постен ".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предизвести през днешния ден, че ще продължи да блокира проект на НАТО за балтийските страни и Полша, до момента в който пактът не признае за терористична кюрдска милиция в Сирия, против която Анкара се бори. " Ако тематиката бъде поставена на масата (на лидерския конгрес на НАТО), ще се държим по същия метод, няма никакви промени ", съобщи Ердоган пред публицисти, преди да замине за срещата.

Турският президент уточни, че нощес е разговарял по телефона с полския си сътрудник Анджей Дуда, който му е предложил диалог в коридорите на срещата на НАТО с ръководителите и на трите балтийски страни - Естония, Литва и Латвия.

" Казах му, че доста ще се веселя. Но в случай че нашите другари в НАТО откажат да признаят (кюрдската милиция Сили за отбрана на народа) за терористична организация (...), тогава, скърбя, ще се противопоставим на всички препоръчани за приемане ограничения ", съобщи турският водач.

НАТО е подготвена да дава отговор на военните закани от страна на Китай, което е кардинално нова задача за алианса, поставял си преди за цел единствено да възпира Съветския съюз и Русия. Това съобщи Йенс Столтенберг след среща през днешния ден с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп преди форума в Лондон, съобщи ТАСС.

" Не се каним да местим НАТО в Южнокитайско море, само че би трябвало с общи старания да отговаряме на заканите от страна на Китай, в това число в киберпространството ", сподели генералният секретар на алианса. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР