НАТО най-вероятно ще засили военното си присъствие в Черно море

...
НАТО най-вероятно ще засили военното си присъствие в Черно море
Коментари Харесай

Ролята на НАТО при евентуална руска инвазия в Украйна

НАТО най-вероятно ще ускори военното си наличие в Черно море и Балтика, като в това време отблъсква хакерски атаки, в случай че Русия нападне Украйна, споделят дипломати и някогашни публични лица, представени от Ройтерс. Но защото западният боен алианс не е длъжен с контракт да пази Украйна, която не е негов член, някои от най-тежките решения падат върху Европейския съюз .

Сред тях са по какъв начин Москва да бъде ударена с нови стопански наказания, следствията от дефицита на природен газ за Европа и приемането на бежанци, бягащи от война.

Дипломати и специалисти са разграничени в мненията си дали Русия ще нападне Украйна.

Кремъл е разположил 100-хилядна армия покрай границите на Украйна, което съгласно Запада е подготовка за война, която да попречи на страната да се присъдени към НАТО по всяко време. Русия отхвърля да възнамерява инвазия.

НАТО към този момент засилва тактиката, която ползва откогато Русия анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 година, с повече военно-отбранително обмисляне, осъвременени средства за възпиране, поддръжка на Украйна с екипи по киберзащита, разговор с Москва.

Доколкото съществува риск какъвто и да е спор да обхване и територии на натовски страни към Черно море, алиансът е изправен пред алтернативата какъв брой повече да се приготви и по какъв начин да поддържа Киев.

Макар по време на срещата на върха в Букурещ през 2008 година НАТО да се съгласи, че един ден Украйна ще стане член на НАТО, алиансът не е привързан посредством учредителния си контракт да я пази.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изключи изпращането на американски войски в Украйна да се бият против съветските войски.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи на 30 ноември: " Важно е да се направи разграничаване сред съдружниците в НАТО и сътрудникът Украйна...Украйна е сътрудник, високо скъп сътрудник ".

Двама дипломати от алианса споделиха, че дейностите на Запада в поддръжка на Украйна може да варират от повече американско оръжие и дронове за въоръжените сили на страната до по-интензивно образование на украинските сили – изключително за метода, по който да реагират на всевъзможни съветски ракетни офанзиви. Англия към този момент стартира да доставя Украйна с противотанкови оръжия, отбелязва Ройтрес.

Столтенберг съобщи, че Западният боен алианс ще подпише в околните дни с Киев съглашение за по-близко съдействие в региона на киберсигурността, откакто в последните.

Балтийският фокус на НАТО

Ханс-Лотар Домроуз, пенсиониран немски военачалник, който ръководеше едно от най-висшите командвания на НАТО до 2016 година, съобщи, че в случай че Русия нападне Украйна, НАТО ще " увеличи степента на бойна подготвеност ".

" НАТО може да ускори източния си фронт , да изпрати по-големи военни подразделения в Полша и Балтийските страни – нещо, което досега НАТО изключва. НАТО също по този начин може да базира войски в Югоизточна Европа ", съобщи той пред Ройтерс.

Това както и преди ще бъде отбрана на територия на НАТО, само че ще изпрати към Русия сигнал за решителност.

От 2014 година насам НАТО даде приоритет на укрепване на Балтика, като разположи четири многонационални бойни групи с размер на батальон, водени от Канада, Германия, Англия и Съединени американски щати в Латвия, Литва, Естония и Полша.

Естонският министър председател съобщи предходната седмица пред Ройтерс, че страните от Балтика са разговаряли със съдружниците за увеличение на военното наличие на тяхна територия, а Столтенберг сподели, че каквато и да е съветска офанзива против Украйна би довела до взимане на решение.

Миналата седмица Дания се съгласи да изпрати още четири изтребителя F-16 в Литва и фрегата, която да оказва помощ за патрулирането в Балтийско море.

Тези войски са като " авангард " на сили за бързо реагиране на НАТО от 40 000 бойци, които могат да дойдат бързо дружно с спомагателни американски войски и оръжия от Атлантика.

Ефектите в региона на Черно море

Пенсионираният военачалник Бен Ходжис, който бе главнокоманващ на американските сили в Европа от 2014 до 2017 година, съобщи, че съдружниците в НАТО би трябвало да се приготвят за по-широки последици от възможна съветска инвазия в Украйна. Той предизвести, че милитаризираният Кирмски полуостров е станал " непотопомяемият самолетоносач " на Русия.

" Аз бих очаквал, че в случай че има нова атака от важен мащаб, има опция тя да се разпростре по море, въздух, хакерски атаки ", разяснява Ходжис пред Ройтерс.

" Ако има нова атака, ние имаме трима съдружници на НАТО в района на Черно море: Румъния, България и Турция ...Ние би трябвало да предприемем всички стъпки за нашата групова защита ".

Според двама дипломати от НАТО идващия месец военните министри от алианса ще осъждат изпращането на спомагателни сили в щаба на многонационалната дивизия в Румъния . Макар щабът да действа от 2017 година, той си остава единствено наземно командване, без непосредствени въздушни, морски или специфични сили.

Ходжис споделя, че по-крупен действен център бе включвал повече военноморски и въздушни учения, шерване на разследваща информация, по-усилено наблюдаване на съветските подводници и комерсиалните пристанища в Крим – изобщо, по-добра подготовка за спор.

Румъния упорства за по-голямо военно наличие на НАТО в Черно море , само че южната ѝ съседка България се притеснява да не предизвика Русия , отбелязва Ройтерс. От сериозна значимост би било присъединяване на Турция , която е член на НАТО, само че не и на Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР