НАТО изразява солидарност с членката си Албания след неотдавнашната кибератака

...
НАТО изразява солидарност с членката си Албания след неотдавнашната кибератака
Коментари Харесай

НАТО: Остро осъждаме злонамерените кибердейности срещу Албания

НАТО показва взаимност с членката си Албания след неотдавнашната хакерска атака против националната осведомителна инфраструктура на страната, се показва в известие, оповестено на на Северноатлантическия алианс.

" Съюзниците удостоверяват изказванията на Албания и други съдружници, в които отговорността за хакерската атака се приписва на държавното управление на Иран. Остро осъждаме сходни злонамерени кибердейности, целящи да дестабилизират и навредят на сигурността на един съдружник и да нарушат всекидневието на жителите. НАТО и съдружниците поддържат Албания в укрепването на потенциала ѝ за киберзащита, с цел да може в бъдеще да устоява и да отблъсква сходни злонамерени кибердействия ", се показва в известието.

В текста се отбелязва, че " злонамерени фактори се пробват да влошат положението на нашата сериозна инфраструктура, да се намесват в работата на нашите държавни служби, да извличат разследваща информация, да крадат интелектуална благосъстоятелност и да попречват нашите военни действия ".

" Ще продължим да покачваме бдителността си против сходни злонамерени кибердейности и в бъдеще и ще се поддържаме взаимно за въздържане, отбрана и противопоставяне на целия набор от киберзаплахи, в това число посредством обсъждане на вероятни групови отговори ", акцентира алиансът.

НАТО насочва апел към всички страни да съблюдават интернационалните задължения за поддържане на основаващ се на правила метод към киберпространството.

Вчера албанското държавно управление реши да приключи дипломатическите връзки с Иран поради хакерска атака на 15 юли, а министър председателят Еди Рама сподели, че е наредил на иранския дипломатически личен състав да затвори посолството и да напусне страната в границите на 24 часа.

Иран остро осъди решението на Албания да прекъсне дипломатическите връзки с Техеран, като отхвърли аргументите за този ход като неоснователни изказвания.

Това е първи прочут случай, в който една страна прекъсва дипломатически връзки поради хакерска атака, отбелязва АП.

Целият дипломатически състав на иранското посолство в Тирана към този момент е напуснал постройката, като последните два дипломатически автомобила с към 10 души отпътуваха към обед, а албански специфични полицейски елементи са ситуирани в региона.

Отношенията сред Иран и Албания са напрегнати от 2014 година насам, когато Албания даде заслон на към 3000 членове на иранската опозиционна формация " Муджахидините на народа ", които бяха напуснали Ирак, напомня организацията.

През юли групировката планираше да организира Световна среща на върха " Свободен Иран " в Манез, западно от Тирана, като измежду поканените бяха и американски конгресмени. Срещата беше анулирана " от съображения за сигурност и заради терористични закани и заприказва ".

В два обособени случая през 2020 година и 2018 година Тирана експулсира четирима ирански дипломати поради " опасност за националната сигурност ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР