Натискът върху холандското правителство се увеличи сред защитниците на правата

...
Натискът върху холандското правителство се увеличи сред защитниците на правата
Коментари Харесай

Нидерландия e под натиск заради условията на бежански центрове

Натискът върху холандското държавно управление се усили измежду бранителите на правата на бежанците поради " безчовечен условия " в главния център за търсещи леговище. Хуманитарната група " Лекари без граници " изпрати екип, с цел да помогне при медицински потребности, заяви " Ройтерс ".

За първи път организацията, дейна най-много в бедните разрастващи се страни, работи в Холандия, богата страна от Европейския съюз (ЕС), заяви координаторът ѝ за незабавни случаи в приюта, цитира news.bg.

" Търсещите леговище тук, живеят в мрачни, примитивни условия ", сподели Моник Нагелкерке, като има поради повече от 700 търсещи леговище отвън приемния център в Тер Апел през последните седмици.

Холандският ефирен оператор RTL Nieuws заяви по-рано в петък, че държавното управление възнамерява да поправя изискванията, като усили потенциала на центъра и подреди на районните управляващи да одобряват повече бежанци, базирайки се на изминал проект.

Шарлот Хеес, представител на Министерството на правораздаването, което управлява политиката за даване на леговище, съобщи, че не може да удостовери отчета на RTL, " тъй като към момента се водят договаряния ".

Министър-председателят Марк Рюте, който през юни сподели, че се " срами " от непрекъснатите проблеми в единствения център за приемане на търсещи леговище в страната, се чака да разгласи проектите си по-късно в петък след съвещание на кабинета.

Холандският съвет за бежанците съобщи, че изискванията в центъра Тел Апел в североизточната провинция Грьонинген са " безчовечен " и нарушават законодателството на Европейския съюз.

Припомняме, че ден по-рано беше обявено за гибелта на бебе в бежански център.

Здравните управляващи оповестиха, че бебето е умряло в сряда сутринта във " фитнес зала, която служи като незабавен заслон за търсещи леговище " в Тел Апел.

От Инспектората споделиха в известие, че не разполагат с доста информация за гибелта на бебето и прибавиха, че проверяват " всички вероятни аспекти, които може да са изиграли роля за гибелта на бебето ", в това число здравната причина, дали преди този момент са били предоставяни грижи и изискванията в центъра. " За страдание здравната помощ не даде резултат ", показва организацията.

Инцидентът провокира голям брой реакции от нидерландски политици. Депутатите Кати Пири и Сузане Крьогер приканиха държавния секретар Ерик ван дер Бург, отговарящ за убежището и миграцията, да разпореди изясняване на събитията към събитието. Депутатът Яспер ван Дайк от Социалистическата партия внесе искане за парламентарен спор по въпроса.

Правителството на страната е съдено от Нидерландския съвет за бежанците поради изискванията в центровете за приемане на бежанци, които организацията счита за безчовечен. Групата заведе дело против държавното управление по съкратеното произвеждане на 17 август.

Правозащитниците споделят, че местата за настаняване на търсещи леговище са " несъответствуващи за обитаване " и им липсват " най-основните условия като усамотение, задоволително чисти санитарни пространства, кревати, задоволително и прилична храна и отбрана против атмосферните условия ". Делото се чака да се гледа в окръжния съд на Хага на 15 септември.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР