Натискът идва от определена група хора, която преди притежаваше една

...
Натискът идва от определена група хора, която преди притежаваше една
Коментари Харесай

Асен Христов: През фалиралата „Сити“ изтекоха 300-400 млн. евро, искаха да поемем тяхната вина

„ Натискът идва от избрана група хора, която преди притежаваше една друга застрахователна компания – „ Сити “. Тя се появи на хоризонта преди 4-5 години, съумя бързо да направи пирамидална конструкция с към 35% пазарен дял и през нея изтекоха 300-400 млн. евро за това време. Компанията е банкрутирала и в този момент в Румъния текат следствия “.

Това описа пред Нова ТВ Асен Христов, ръководител на Надзорния съвет на „ Еврохолд “, притежател на опериращия и в Румъния осигурител „ Евроинс “.

Той описа за опита за кражба на бизнеса им в северната ни съседка и акцентира, че холдингът им, част от който е и застрахователния бизнес, оперира в 12 страни, има над 4000 хиляди чиновници и не е изключено протичащото се в Румъния към този момент трета година да рефлектира и у нас.

През годините към българския холдинг вървели предложения да се слеят със „ Сити “ или да закупят техния портфейл. „ Т.е да поемем тяхната виновност под някаква форма “, споделя Асен Христов.

„ Освен от самата компания, имаше и напън от чиновници на техния осигурителен регулатор – представители, които работят за страната. Не имам предвид целия финансов регулатор. Когато не сме приемали предложенията на господин Кристиян Рошу (член на румънския регулатор) да купим портфейла, „ с цел да помогнем на страната “, следваше напън и изкривяване на данни. В един регулатор от 9 индивида, елементарно един от тях може да подведе другите с манипулирани данни “, изясни шефът на „ Еврохолд “.

Надеждата била, че след неизбежния банкрут на „ Сити “, офанзивите ще спрат. Крахът на застрахователя е последван от разтърсване в сектора и дъмпинг на цените. За да се стабилизира в допълнение в Румъния в последните 2 години „ Еврохолд “ усилва капитала си там с нови 100 млн. евро и притеглят интернационална авторитетна банка – Европейска банка за възстановяване и развитие, като съакционер, който подкрепя румънската стопанска система с десетки милиони евро.

„ Има случаи, в които, с цел да съберат данни за нас нелегално, се звъни на наши чиновници, че или изпращат информация, или ще има избран проблем. След като „ Сити “ банкрутира, има напън към тези държавни чиновници – упованието, по български – „ някой да опере пешкира “, го има. И по тази причина с нас желаят да ни сложат под администрация с техен чиновник с претекста, че ще претоварят предстоящ проблем. После да привлекат избран вложител, „ съсобственик “, който да каже – не харесваме по какъв начин се работи, би трябвало да влязат спомагателни пари “, притеснява се Асен Христов.

Той отхвърли да употребява думата „ корупция “.

„ Но несъмнено се работи в интерес на фонд, който е следен от някогашните притежатели на „ Сити “. Така се приказва, регистриран на избрани острови “, сподели той.

Според него „ краткотрайна администрация “, която може да докара до „ дифолт “ на компанията, може да придвижи проблемите и към България.

„ Има хора, които работят в тази посока – да се провокира икономическа и политическа рецесия на всички места. От българската страна, за благополучие, имаме поддръжка – от българския регулатор. Провериха случая, направиха срещи с румънските си сътрудници и обясниха. О
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР