НАТФИЗ ще отбележи 60 години Учебен драматичен театър и 75

...
НАТФИЗ ще отбележи 60 години Учебен драматичен театър и 75
Коментари Харесай

НАТФИЗ отбелязва тържествено 60 години от създаването на учебния драматичен театър

НАТФИЗ ще означи 60 години Учебен трагичен спектакъл и 75 години държавно театрално обучение. Академията възнамерява да отпразнува юбилея с поредност от спектакли при започване на ноември – „ За любовта и други демони “ пост. проф. Маргарита Младенова (3 ноември), „ Бай Балчо споменува “ пост. проф. Пламен Марков (4 ноември), премиерата на „ Антихрист-суперзвезда “ пост. проф. Здравко Митков (7 ноември), „ Ориент експрес “ пост. проф. доктор Александър Илиев (7 ноември) и „ Януари “ пост. Ованес Торосян (8 ноември). Два от спектаклите, отдадени на юбилейните годишнини – „ Бай Балчо споменува “ на дипломиралия се клас на проф. Пламен Марков и „ Януари “ на дипломиралия се клас на проф. доктор Ивайло Христов, ще се играят на огромна сцена, при вход свободен, само че при авансово декларирани на касата на театъра пропуски!
ЗАПОВЯДАЙТЕ!
60 години Учебен трагичен спектакъл – да не отминаваме историята!
Из публикацията на проф. доктор Надежда Тихова, „ Национална академия за театрално и кино изкуство – шест десетилетия “
„ … През 1955 година Висшият институт за театрално изкуство „ Кръстьо Сарафов “ получава от Министерството на просветата особено издигната за него постройка, която се намира на ул. „ Г. С. Раковски “ №108А. Със своите три подиуми и по-голям брой аудитории тя предлага доста по-добри благоприятни условия за осъществяване на образователния развой. На 1 ноември 1957 година с комедията „ Двубой “ от Иван Вазов, режисура на Атанас Михайлов, се открива и Учебния трагичен спектакъл, който е в същата постройка. Неговата архитектура дава опция за комплицирани и разнородни постановъчни решения. Той има 440 места, амфитеатрално ситуирани.

Учебният трагичен спектакъл е обвързван с просветителния развой в Академията. В него студентите получават на практика привички и опит при естествени театрални условия, улеснява се преходът от образователната работа към тази в професионалните театри. На негова сцена се концентрират резултатите от образованието, осъществят се правилата на актуалната театрална педагогика, защото новите условия на времето трансформират и обогатяват метода към дипломния театър. Постановките в театъра се реализират от художествените ръководители на обособените курсове или от преподаватели от техния екип. На студентите е предоставена опция да изявят креативната и характерност, да се срещнат с ателиетата и с други действия, свързани с построяването на спектакъла, да усетят театралната природа на театралното изкуство. Студентите по „ Режисура за трагичен спектакъл “ асистират на своите преподаватели, а тези от „ Театрознание “ пишат стратегиите и разискват спектаклите.

По отношение на публиката Учебният трагичен спектакъл не е затворена система. Той намира салдото сред придвижването в нейните ползи и образователния развой, воден от разбирането, че творчеството на артиста и на режисьора е пълноценно единствено във взаимоотношението с нея. Театърът има своя аудитория, склонна да отмине минусите в играта на младите артисти, защото никое начало не е застраховано от тях. Тази аудитория е подвластна на младостта, всеотдайността и искреността, които изпълват сцената. По-голямата част от нея са младежи, само че доста постоянно в залата има и по-възрастни фенове, предпочели положителните спектакли на този спектакъл. Творческата биография на генерации български артисти и режисьори стартира от Учебния трагичен спектакъл, в който те изиграват първите си функции и без значение от тяхната последна театрална орис се помнят дълго време, а може би остават и незабравими. Има нещо привлекателно и динамично във обстоятелството, че театърът всеки нов сезон сменя своята натрупа, а феновете се срещат с следващите млади артисти и режисьори. Осъществените в него постановки влизат в биографията освен на студентите, само че и на техните преподаватели, а те са едни от най-хубавите и най-изявените в театралната сфера. “
Така е към този момент 60 години - ГАЛЕРИЯ

Игрална стратегия,

30 октомври – 5 ноември 2017
НОС – 31 октомври, 19.00 ч., Голяма сцена, УДТ
пантомимен театър, компетентност ІV Търговско дружество – ПМ, клас проф. доктор Александър Илиев
КУМ ЛИСАН – 31 октомври, 19.30 ч., Сцена 47, УДТ
от Йохан Волфганг Гьоте, компетентност ІV АДТ, клас проф. Здравко Митков
ЗА ЛЮБОВТА И ДРУГИ ДЕМОНИ – 3 ноември, 19.30 ч., Сцена 47, 60 ГОДИНИ УДТ!
от Габриел Гарсия Маркес, компетентност ІV АДТ, клас проф. Маргарита Младенова
БАЙ БАЛЧО СПОМЕНУВА – 4 ноември, 19.00 ч., Голяма сцена, 60 ГОДИНИ УДТ!
режисура проф. Пламен Марков, вземат участие дипломирани студенти на проф. Пламен Марков

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР