Настояваме за пълна визова реципрочност между САЩ и ЕС и

...
Настояваме за пълна визова реципрочност между САЩ и ЕС и
Коментари Харесай

В Брюксел Захариева настоя за пълна визова реципрочност между САЩ и ЕС

Настояваме за цялостна визова взаимност сред Съединени американски щати и Европейски Съюз и дано бъдещият държавен секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен да бъде поканен на едно от идващите съвещания на Съвета " Външни работи ". Това разгласи заместник-министър ръководителят и министър на външните работи Екатерина Захариева, която взе участие в извършеното през днешния ден в Брюксел постоянно съвещание на Съвет " Външни работи ".

Първите дипломати от Европейски Съюз разискаха координацията в битката с COVID-19, трансатлантическите връзки и стратегическата самостоятелност на Европейски Съюз, вътрешнополитическата рецесия в Грузия и последните развития по линия на Турция, Беларус, Венецуела и Хонконг.

В навечерието на встъпването в служба на определения за президент на Съединени американски щати Джо Байдън министрите на външните работи потвърдиха основното значение на трансатлантическите връзки и обявиха подготвеност за интензивно ангажиране с новата администрация на Съединени американски щати въз основа на споделените полезности и цели.

" Ние чакаме засилено съдействие със Съединените щати в предпочитани области от интернационалния дневен ред като битката с COVID-19 и превъзмогването на икономическите последствия от пандемията, противодействието на климатичните промени, мултилатерализма, отбраната на правата на индивида, насърчаването на мира и сигурността и координирането на политиките във връзка с Китай, Русия, Близкия изток, Източното съседство на Европейски Съюз, Западните Балкани ", акцентира българският външен министър в своето изявление.

Съветът приветства признатата на 2 декември 2020 година Съвместна връзка на Върховния представител и Европейската комисия " Европейски Съюз - Съединени американски щати: Нов трансатлантически дневен ред за световна смяна ".

Външните министри одобриха и Заключения на Съвета по тематиката.

Също по този начин те разискаха и настоящата обстановка в Беларус. В отговор на продължаващите репресивни дейности на управляващите против спокойно протестиращите жители, Европейски Съюз приготвя трети пакет от наказания против физически и юридически лица, свързани с режима на Лукашенко.

" Очакваме да бъде направен стопански проект за поддръжка на демократичната общественост в страната ", съобщи българският външен министър.

В рамките на съвещанието се организира първа полемика на министерско равнище по стратегическата самостоятелност на Европейски Съюз.

" Пандемията от COVID-19 демонстрира зависимостта на Европейски Съюз от вноса на редица консумативи. Ние следва да укрепим своя потенциал и инструментариум при отстояването на полезностите и ползите си в изискванията на съществени провокации и усилване на световните противоборства ", съобщи Захариева.

Министрите откроиха комплексния темперамент на концепцията за стратегическата самостоятелност и нуждата от съгласуван метод във външното измерение по необятен кръг политики на Европейски Съюз като сигурност, търговия, енергетика, опазване на здравето, съгласуваност, цифровизация.

В подтекста на отбелязването на 10 декември на Международния ден за правата на индивида министрите приветстваха приемането на Глобалния санкционен режим на Европейски Съюз за съществени нарушавания на правата на индивида и новия петгодишен План за деяние по правата на индивида и демокрацията като поръчка за одобряване на водещата роля на Европейски Съюз по тематиката в световен проект.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР