Настояваме за обособяване на Национална програма за подпомагане на българския

...
Настояваме за обособяване на Национална програма за подпомагане на българския
Коментари Харесай

БСК настоява за Национална програма за подпомагане на бизнеса, засегнат от ограничителните мерки в борбата с COVID-19

Настояваме за отделяне на Национална стратегия за подкрепяне на българския бизнес, обиден от ограничаващите ограничения, предоставяща опция за бързо приемане на обезщетения за сметка на страната. Една от ограниченията, които следва да бъдат обхванати от програмата, би могла да бъде поддръжка за непокрити закрепени разноски на сдруженията. Това се показва в писмо на Българската стопанска камера /БСК/ до министъра на стопанската система по отношение на препоръчаните през днешния ден ограничения от Националния действен щаб за битка с COVID-19.

Българският бизнес схваща нуждата от предприемане на ограничаващи ограничения, ориентирани към опазване на живота и здравето на хората. Обръщаме внимание, че в другите европейски страни, които постановиха сходни ограничавания през последните седмици, дружно с ограничаващите ограничения бяха показани и огромни стопански ограничения за интервала на така наречен локдаун, показват от БСК.

Според организацията мярката е част от Временната рамка на Европейска комисия за държавните помощи, променена и удължена на 13 октомври т.г.

От БСК означават, че в Австрия фирмите, наранени от затварянето, могат да аплайват за до 80 % от оборота им за същия интервал на миналата година. Подобна мярка е контрактувана и в Дания, където дребните и междинните предприятия, чийто оборот е понижен с 30 на 100 като последица от COVID-19, могат да получат отплата до 90 на 100 от оборота си, а огромните - до 70 %. Компании, които са били принудени да затворят поради COVID-19 - в това число нощни клубове, уредници на събития и други, могат да аплайват за обезщетения в размер на 100 % от изгубения си оборот. В Унгария страната ще възвърне 80 на 100 от цената на резервациите в туристическия бранш, направени в границите на месец преди 8 ноември т.г.

От БСК показват, че без значение от напъните на Министерството на стопанската система, осем месеца след експлоадирането на пандемията и оповестяването на изключително състояние в България, към момента огромна част от безвъзмездните средства не са стигнали до бизнеса. Причината е, че средствата се изразходват посредством оперативните стратегии, което е съпроводено с редица административни процедури. Както неведнъж сме подчертавали през миналите месеци, най-важното на поддръжката в актуалната рецесия е не толкоз нейният размер, колкото навременното ѝ даване, означават от камарата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР