Настоящият състав на Народното събрание не само ще се премести

...
Настоящият състав на Народното събрание не само ще се премести
Коментари Харесай

Този парламент отива в партийния дом. И там си остава

Настоящият състав на Народното събрание освен ще се реалокира в някогашния партиен дом, само че ще остане там до края на мандата си, даже в случай че е цялостен. Това съобщи в прав текст шефът на Народното събрание Росен Желязков.

От идната сесия, която стартира на 1 септември, депутатите ще заседават в партийния дом. Желязков посочи, че не става въпрос за краткотрайно пренасяне. Той изясни, че тази легислатура ще работи в партийния дом сигурно, тъй като ремонтът на другата постройка ще трае не по-малко от три години.

" Какво ще се случи със идната легислатура е самостоятелно решение на идващото Народно събрание ", сподели още той.

Желязков разяснява, че като се изключи " ИТН ", другите групи схващат нуждата и причините от преместването. Той изясни, че още в 48-ото Народно събрание е имало такова решение, само че тогава не се осъществило поради късия живот на Народното събрание.

Желязков означи, че от доста години в някогашния партиен дом се намират огромна част от залите, в които се организират съвещанията на непрекъснатите комисии.

" Традиционната постройка на Народното събрание се нуждае от сериозен ремонт ", уточни той.

Според него би трябвало да се направи съществено проучване и да стартира реорганизация, тъй като другата постройка не е ремонтирана десетилетия.

" Тя е културна полезност от национално значение и би трябвало да бъде непокътната, като най-належащото с изключение на инфраструктурата, това е ремонтът на покрива, тъй като има съществени течове, което към този момент си проличава и по фасадата на постройката на Народното събрание ", добави Желязков.

Той напомни, че е имало дискусия за достъпа на медиите в постройката на някогашния партиен дом.

Тогава работните места на публицистите бяха на приземния етаж и нямаше опция за контакти с депутатите. Предвижда се медиите да имат достъп до депутатите на две места - във фоайето на централния вход откъм Ларгото (от където ще влизат народните представители сутрин) и пред пленарната зала на третия етаж. Има и несъмнено място за осъществяване на брифинги, както и конферентна зала на втория етаж, където ще заседават парламентарни групи и ще се провеждат разнообразни мероприятия. Медиите няма да имат достъп до коридорите, в които ще са стаите на парламентарните групи.

Според Желязков организацията ще е доста по-оптимална, тъй като на едно място ще бъдат и комисиите, и парламентарните групи, и управлението на Народното събрание, а има и много по-съвременни и положителни условия за работа.

По думите му тук не става въпрос за комфорт и разкош, а за опция да се работи в една по-достъпна среда.

" Знаем, че има много съществено политическо говорене по тематиката още отпреди години от позиция първо на духа, който витае в тази постройка, само че ние считаме, че Народното събрание с работата си би трябвало да трансформира атмосферата, а не атмосферата да въздейства върху народните представители ", добави Желязков.

За преместването няма да има оперативни разноски. Пултовете за гласоподаване ще бъдат преместени и ще бъде инсталирана озвучителна система. Предстои построяването на информационна видео и аудио конферентна система, което ще отнеме време.

Според Желязков би трябвало да се откри мястото на надписа " Съединението прави силата ", тъй като е девизът освен на Народно събрание, а и на нацията.

В отговор на въпрос Желязков посочи, че на този стадий нямало решение постройката на Народното събрание да бъде превърната в музей.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР