Настъпва пост-SUV“. На нас това ни звучи като комби. Шефът на

...
Настъпва пост-SUV“. На нас това ни звучи като комби.
Шефът на
Коментари Харесай

Шефът на дизайна на Киа намеква за край на хегемонията на SUV-тата

Настъпва „ пост-SUV “. На нас това ни звучи като комби.

Шефът на дизайна на Kia Карим Хабиб неотдавна бе запитан от Autocar за бъдещето на SUV колите и съобщи пред английското издание, че съгласно него „ пост-SUV ерата идва “. Той счита, че увлечението на пазара по SUV колите може да е пристигнало от отегчението на хората от MPV колите, а в този момент наподобява, че това е визията, която купувачите откриват в SUV колите.

Освен изменящата се потребителска база, по-големият фокус върху аеродинамичната успеваемост кара дизайнерите да премислят концепцията за висок автомобил с две кутии, който съвсем в никакъв случай не излиза отвън пътя.

„ SUV колите може би бяха поука от хората, които караха [MPV] и им беше омръзнало “, споделя Хабиб, добавяйки, че Kia „ ще опита разнообразни неща. Наистина мисля, че има по-ефективни способи за потребление на пространството. “

Това изказване отразява мнението на няколко автомобилни производители, които считат, че манията по SUV може би отслабва. SUV колите към този момент не се открояват като премиум коли, а други стилове каросерии могат да ги подобрят – вероятни съображения, заради които нито Bugatti, нито Rimac ще тръгнат по този път най-малко през идващото десетилетие.

Има няколко преимущества на по-ниските коли пред SUV, само че по-голямата част от пазара просто се е съобразила с трендовете. Genesis е удивително изключение, като твърди, че голям брой купувачи към момента желаят по-нисък триобемен автомобил.

По същия метод Volvo съобщи, че преглежда концепцията за преоткриване на комбито. Без да има потребност от тунели за трансмисии и други съставни елементи на задвижването с ДВГ, бъдещите коли биха могли да предложат същото пространство и комфорт на кросоувър без минусите на този жанр каросерия.

Краят на SUV-тата беше предсказан и от шефа на Ситроен – тук, а електрификацията генерално благоприятства най-много модели с комби профил: Комбито отвръща на удара.

А производителите не си показват възходяща потребност от коли, които не са SUV – купувачите също стартират да минават към тях. Миналия месец научихме, че известността на SUV и кросоувърите измежду купувачите на нови коли спада за първи път от две десетилетия насам.

Kia не се отхвърля от SUV или кросоувърите, само че изследва други видове коли. И по този начин, дали Kia ще сътвори комби или нещо друго?

„ Аз персонално имам вяра, че можете да вършиме в действителност готини ванове “, сподели Хабиб, отбелязвайки Carnival като образец за обичаен ван, който към момента наподобява много „ готин “ и „ мечтан “. И по този начин, вановете ли са пътят напред след SUV колите? Не безусловно.

„ Технологичният прогрес би трябвало да бъде видим “, споделя Хабиб. „ Ако SUV-ът не успее да покаже това, той няма да оцелее. Ако успеем да създадем транспортни средства, които са SUV и които в действителност се усещат като напредък, мисля, че те ще оцелеят. “

По принцип звучи по този начин, като че ли дизайнерите не са напълно сигурни какво тъкмо ще желаят бъдещите купувачи. Все отново се възражда ползата към коли, които не са ненужно вдигнати, а новите дизайнерски свободи разрешават да се пакетират пространство, продуктивност, пробег и комфорт в по-малки размери. Освен в случай че SUV-тата не покажат забележими преимущества, колите с по-нисък покрив могат да ги заменят.

Нашите баби и дядовци са карали комбита, родителите ни са карали MPV, а ние караме SUV и кросоувъри; дали ще създадем цялостен кръг? Смятаме, че това би било рационално решение.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР