Насрочената за 28 и 29 март среща на американския президент

...
Насрочената за 28 и 29 март среща на американския президент
Коментари Харесай

Байдън отложи среща с лидери на АСЕАН

Насрочената за 28 и 29 март среща на американския президент Джо Байдън с 10 водачи от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) е отсрочена за неопределен срок, заяви представителят на Белия дом Джен Саки.

Във вторник заради неспособност на всички водачи от Асоциацията на нациите да участват на уговорената още преди месец среща Джо Байдън ще одобри само  премиера на Сингапур Лий Сиен Лунг. Теми на диалозите са ползите на Съединени американски щати в Индийско-Тихоокеанския район, веригите за доставки, морската сигурност и спорът Украйна - Русия.

Сингапур е едната от 10-те страни  членки на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия, а останалите са Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианмар, Филипините, Тайланд и Виетнам.

Конфликтът  в Източна Европа спешно  накара Съединени американски щати да търсят възкръсване на стари  съюзи и основаването на нови, включително и в  Азиатско-Тихоокеанския район, разяснява изданието „ Политико “. То прибавя, че не е елементарно външната политика на Съединени американски щати „ да се преориентира от споровете на XX век в Европа и Близкия изток  към най-голямото световно предизвикателство на този век - все по-агресивен Китай “.

През октомври Байдън организира виртуална среща с водачите на Асоциацията на нациите и  обяви  намерението  си да  сътвори Индийско-Тихоокеанска икономическа рамка, която да задълбочи комерсиалните и капиталовите връзки на Съединени американски щати в района. Поредно изпитание на  Белия дом да се опълчи на  въздействието на Китай в Югоизточна Азия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР