Насладете се на изящното изкуство в десетте най-добри музеи и

...
Насладете се на изящното изкуство в десетте най-добри музеи и
Коментари Харесай

10-те най-добри музеи и галерии в света

Насладете се на изящното изкуство в десетте най-хубави музеи и галерии в света. Определено си заслужава да бъдат посетени. Това са места, накоито сетивата се зареждат, а душата си почива. Места с дух, история и тайнственост. Места, след които е мъчно да се върнем у дома същите.

Представяме ви една селекция на National Geographic:

Институт Смитсониън, Вашингтон, окръг Колумбия

Смитсониъне най-големият проучвателен и музеен комплекс в света, с 19 музея и галерии, Националния зоологически парк и разнообразни проучвателен станции.Повече от 137 милиона обекта, описващи в детайли историята на Америка, се намират тук, тъй че е по-добре да се подготвите за дълга седмица на разходки.Има толкоз доста за гледане, че в случай че прекарате една минута, разглеждайки всеки предмет в изложбата, след 10 години ще видите единствено 10 % от цялото.Затова е рационално да тръгнете с проект.Съсредоточете се единствено върху един или два експоната в два или три разнообразни музея.

Основни атракции: Рубиненочервените чехли на Дороти, роклите на първите дами и истинското знаме, осеяно със звезди, в Националния музей на американската история;Gem Hall (включително диаманта Hope) в Националния природонаучен музей;и Flyer от 1903 година на братя Райт, Духът на Сейнт Луис и командния модул на Аполо 11 в Националния музей на въздухоплаването и космоса.

Снимка: Wikipedia

Лувърът, Париж, Франция

Лувъръте бил средновековна цитадела и замък на кралете на Франция, преди да се трансформира в музей преди два века.Добавянето на пирамидата на IM Pei шокира мнозина, когато беше открита през 1989 година като нов основен вход, само че все пак по някакъв метод работи, интегрирайки разнообразни детайли на двореца.Колекциите на музея, които варират от античността до първата половина на 19 век, са измежду най-важните в света.Добро място за начало е Sully Wing, в основите на средновековната цитадела на Филип-Огюст – то е в сърцето на Лувъра, децата го обожават и води напряко към египетските стаи.

Снимка: Getty Images

Зашеметяващата изложба на приземния етажсъдържа находки от скатовете на Акропола.Неговият необикновен транспарантен стъклен под обезпечава разходка из историята, с аспект към археологическите разкопки, до момента в който се издига нагоре към Акропола със светилищата на атиняните от всеки исторически интервал наоколо.Бяха разкопани по-малки селища, които дават проблясъци от живота на Атина.За първи път експонатите в Галерия Архаика разрешават на посетителите да прегледат всички страни на обектите, които са изложени в открити пространства, характеризиращи се с изменяща се естествена светлина.

Снимка: Getty Images

Държавен Ермитаж, Санкт Петербург, Русия

Русияможе да е изолирана от художествените центрове на Париж, Рим и Лондон, ноЕрмитажът съумя да се снабди с грандиозна сбирка от международно изкуство - повече от три милиона предмета,обхващащи годините от каменната епоха до началото на 20 век.Музеят заема шест здания по поречието на река Нева, като водещата конструкция е наподобяващият на конфекция Зимен замък.Тази превъзходна Барокова, синьо-бяла конструкция е приключена през 1764 година и през идващите няколко века е била основната резиденция на царете.Екатерина Велика основава музея същата година, когато закупува 255 картини от Берлин.Фокусът на музея е западноевропейското изкуство - 120 стаи в четири здания, вариращи от Средновековието до наши дни.Тук са показани Рембранд, Рубенс, Тиеполо, Тициан, да Винчи, Пикасо, Гоген, Сезан, Ван Гог и Гоя.За задълбочени обиколки се свържете с Glories of the Hermitage.

Снимка: Getty Images

Британският музей, Лондон, Англия

Най-големият музей във Англия сегрижи за националната сбирка от археология и етнография - повече от осем милиона предмета, вариращи от праисторически кости до части от Атинския Партенон, от цели стаи на асирийски замък до изящни златни бижута.

Снимка: Getty Images

Прадо, Мадрид, Испания

Испанското кралско семейство е отговорно заизобилието от типичен шедьоври на Прадо.В продължение на епохи крале и кралици са събирали и поръчвали творби на изкуството със пристрастеност и добър усет.В допълнение към звезди на испанската живопис като Веласкес, Гоя, Рибера и Сурбаран, Прадо има огромни сбирки от италиански (включително Тициан и Рафаело) и фламандски художници.Фернандо VII отваря сбирката за обществеността през 1819 година в същата неокласическа постройка, в която се обитава и през днешния ден, проектирана от Хуан де Вилануева.

Основна атракция:„ Трите грации ” от Рубенс.

Снимка: Getty Images

Музеят на изкуствата Метрополитън, Ню Йорк

Музеят на изкуствата Метрополитъне най-големият музей в Западното полукълбо.Неговата сбирка от повече от два милиона експоната е освен необятна,обхващаща целия свят, от Древността до сегашното, само че и дълбока, с толкоз огромни фондове в редица области, че някои могат да се смятат за музеи сами по себе си.Неговите европейски картини са зашеметяващи: творби на Ботичели, Рембранд, Вермеер, Дега, Роден и други светила.Египетската сбирка демонстрира гробницата на Пернеб (около 2440 година прочие н. е.) и изящния храм на Дендур (около 23-10 година прочие н. е.).Американското крило съдържа американски изкуства и занаяти, в това число стая от прерийната къща на Франк Лойд Райт.И описът продължава и продължава.

Снимка: Wikipedia

Ватиканските музеи,Италия

22 обособени сбирки включватMusei Vaticani, всяка една по-зрелищна от идната.Най-известните евентуално са Museo Pio-Clementino, с неговата прелестна класическа скулптура;Стаите на Рафаело, цели стаи, рисувани от Рафаело;Пинакотеката (картинна галерия), която съдържа крема на сбирката на Ватикана от средновековни и ренесансови картини;и, несъмнено, Сикстинската шапка на Микеланджело.Не са за занемаряване и античните египетски експонати на Museo Gregoriano Egizio, както и етруските оферти на Museo Gregoriano Etrusco.И това е единствено началото.

Снимка: Getty Images

Галерия Уфици, Флоренция, Италия

„ Велико “ е претрупано прилагателно в Италия, където толкоз доста от паметниците и творбите на изкуството в страната заслужават най-висока оценка.В случаяс Galleria degli Uffiziтова надали дава отговор на галерията, която има най-хубавата сбирка от ренесансови картини в света.Всички известни имена на италианското изкуство са тук - освен ренесансовите майстори, само че и художници от ранното Средновековие, Барока и Маниеризма.

Снимка: Getty Images

Държавен музей, Амстердам, Нидерландия

Около 900 000 предмета изпълватRijksmuseum (или Държавния музей), най-голямата сбирка от изкуство и история вНидерландия.Той е най-известен със своите картини на холандски майстори от 17-и век, в това число Ruysdael, Frans Hals, Johannes Vermeer и Rembrandt van Rijn.Създаден през 1800 година, с цел да излага сбирките на холандските щатхолдери, Rijksmuseum демонстрира и изкуство от Средновековието.

Снимка: Getty Images

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР