Наскоро в популярната американска интернет платформа “Редит беше публикувана инфографика,

...
Наскоро в популярната американска интернет платформа “Редит беше публикувана инфографика,
Коментари Харесай

Кой разгромява Хитлеристка Германия?

Наскоро в известната американска интернет платформа “Редит ” беше оповестена инфографика, съдържаща данни от изследване, извършено от “Статиста ” по отношение на оценките на поданици на разнообразни страни за приноса на членовете на антихитлеристката коалиция за успеха над нацизма. Проучването е извършено през 2018 година, само че в този момент резултатите му би трябвало да бъдат обновени.

Допитване, извършено тогава в Съединени американски щати, сподели, че 47% от американците считат Съединени американски щати за основните спечелили в нацизма, 12% - Червената войска ( " руснаците " ), 9% - британците. 50% от британците на собствен ред се назовават спечелили от хитлеризма, 13% - препоръките, 9% - американците.

Резултатите от анкетата във Франция изглеждаха най-шокиращи. 56% от французите считат Съединени американски щати за основния победител в нацизма и единствено 15% - Съюз на съветските социалистически републики. Такива изследвания се организират във Франция от 1945 година и тогава 57% от французите считат Съветския съюз за главен победител във войната, а едвам 20% считат Съединени американски щати. През 1994 година съотношението се трансформира: приносът на американците за успеха над Германия е наименуван решителен от 49% от французите, руският принос - едвам 25%.

Днес деградацията на историческата памет е отишла още по-далеч. Тази динамичност демонстрира кой и с какъв резултат е работил върху смяната на съзнанието през последните десетилетия. Учебниците, оповестени в Съединени американски щати, Франция и други " атлантически " страни, съдържат единствено няколко абзаца за войната на Източния фронт. Но военните интервенции в Тихия океан, в Северна Африка, Нормандия са разказани доста в детайли. Подробности за Мюнхенското съглашение, което е срамно за Запада, се съдържат единствено в учебниците в Чехия. Но пактът за ненападение от 1939 година сред Съюз на съветските социалистически републики и Германия се показва като „ боен съюз “ сред Хитлер и Сталин.

Учениците и студентите в западните страни не знаят, че дължината на съветско-германския фронт е 4 пъти по-голяма от общата дължина на северноафриканския, италианския и западния фронт. Те не знаят, че Червената войска е разрушила 607 нацистки дивизии, а западните съдружници - едвам 176 (и то в по-голямата си част в последния стадий на войната, когато Германия към този момент е изтощена). Те също не знаят, че към 80% от жертвите на Райха са паднали на съветско-германския фронт. Както и обстоятелството, че 270 дивизии на съдружниците на Хитлер действаха по едно и също време против Съюз на съветските социалистически републики (в Северна Африка в пика на битката има 26, а в Западна Европа - 75).

Тази работа по унищожаването на историческата памет продължава без спиране. През 2020 година “Гласът на Америка”, разгласява публикация под заглавието „ Коя страна изиграва най-важната роля в успеха във Втората международна война? “.

„ Военните историци споделят, че броят на починалите и броят на жертвите не би трябвало безусловно да се преглеждат като належащо отражение на това, което е решаващо за провалянето на нацистите. Победата на съдружниците е по-сложна от героичната всеотдайност на руските бойци. Сталин е по-безсърдечен от западните водачи, които се пробват да сведат до най-малко загубите. Червената войска изпращаопълчение в офанзиви без никакви оръжия и по принцип чака, че ще спрат танковите дивизии със свои лични сили. Съединени американски щати активизират почти същия брой войски като Русия, само че се бият на по-големи фронтови линии - освен в Европа, само че и в Тихия океан, и в Северна Африка “, се споделя в публикацията.

Всичко това е откровена неистина. Най-високата успеваемост на борбите на Червената войска се удостоверява от обстоятелството, че тя унищожава към 80% от живата мощ на нацистите и към 75% от военното съоръжение на Райха. „ Изравняването “ на броя на мобилизираните в Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики е директна машинация, предопределена за невежите. Срещу 16-те милиона, мобилизирани в Съединените щати, Съветският съюз привиква към 34,5 милиона бойци. А изчисляването на дължината на фронтовата линия по вълните на Тихия океан е явен парадокс.

И в този момент „ решаващият американски принос “ още веднъж се актуализира. “Редит” е интернет платформа, известна в британско говорещите страни (предимно САЩ), кръстоска сред обществена мрежа и конгрес. „ Най-големият принос на Съединените щати за успеха “, изкопан от уредниците на изследването, се възприема от читателите като глас на народа. Любопитно е, че тази информация на уеб страницата се твърди, че е оповестена на уеб страницата от съветски профил, който редува изявления на нереални тематики (архитектура, пътувания) в платформата “Редит” с информация като вести за „ потисничеството на опозицията в Руската федерация “, „ галактически достижения на Украйна “, „ митингите “ в Беларус “ и други.

Имаме работа с елементарна, само че никога безобидна осведомителна интервенция. Да, не всички клиенти на “Редит” са подготвени да се съгласят с тези, които изкривяват историческата памет и омаловажат на ролята на Съветския съюз в провалянето на нацизма. Наред с искрено невежи мнения в платформата, да вземем за пример, се появиха такива рецензии:

„ Около 9 от всеки 10 бойци на Вермахта умират на Източния фронт. Данните ясно демонстрират кой е съдействал най-вече за успеха над нацистите, без значение дали ни харесва или не. Червената войска победи нацистите, това е просто исторически факт. "

„ 80% от всички немски военни загуби са на Източния фронт. Помислете какъв брой са афектирани хората в Русия, като погледнете тази статистика. За тях това рисува доста мрачна картина на обективността на западните медии. "

Само че такива мнения са малко малцинство. Не желая да мисля, че в случай че отношението към задачата за запазване на историческата памет остане такова, каквото е през днешния ден, тези самотни гласове ще изчезнат изцяло. А лъжите за решаващия принос на Съединените щати за успеха над Германия ще отворят пътя към възраждането на фашизма.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР