Наскоро учени се натъкнаха на доказателства за съществуването на вода

...
Наскоро учени се натъкнаха на доказателства за съществуването на вода
Коментари Харесай

Луната вероятно получава вода благодарение на „вятър“ от земната магнитосфера

Наскоро учени се натъкнаха на доказателства за съществуването на вода както в сенчестите кратери на Луната, по този начин и в дребни стъклени мъниста, наподобяващи на микроскопични снежни глобуси. Да, нашият сателит не е толкоз изсъхнал, колкото предполагахме до момента.

Откъде обаче е пристигнала тази ледена вода? В момента астрономите се пробват да разгадаят тази тайнственост. Не е изключено тя да е пристигнала от дъжда от нашата лична атмосфера, доставен до Луната чрез земното магнитно поле.

Всъщност в Космоса водата не е рядка субстанция. Ако си откри уместно място, на което да се скрие, тя може да бъде открита в метеорити, по комети или даже в сенчестите кратери на Меркурий.

Ето за какво не е изключено част от нея да се е озовала по повърхността на Луната. Тя обаче не би могла да се задържи дълго поради неналичието на отбрана от галактическия вакуум, както и поради изпепеляващите слънчеви лъчи.

Защо тогава тези водни молекули не престават да съществуват на Луната? Учените оферират една по-динамична форма на продукция – непрекъснат „ дъжд “ от протони, захранван от слънчевия вятър. Тези водородни йони се врязват в минералните оксиди по лунните скали и прахуляк, раздират химичните връзки и образуват слаб и краткотраен съюз с кислорода.

Хипотезата е солидна и тя би могла да бъде подкрепена в допълнение с наблюдения върху по-изложените (и по-слабо свързани) водни молекули, които се разпадат в галактическия вакуум всякога, когато Луната е предпазена от слънчевия вятър.

Нашата лична планета е сносно предпазена от непрекъснатия приток на йони от Слънцето с помощта на магнетизма, който я обгръща. Това силово поле освен, че ни обкръжава, само че и придобива самобитна форма на сълза поради непрекъснатите слънчеви нападения.

В рамките на няколко дни всеки месец Луната минава през магнитосферата ни. Това ѝ разрешава да си отдъхне за момент от пороя от слънчеви протони.

Наскоро интернационален екип от откриватели употребява инструментите на борда на японския орбитер „ Кагуя “, с цел да дефинира по кое време тъкмо настава този миг. Впоследствие благодарение на спектрални данни от галактически уред Chandrayaan-1 учените картографират разпределението на водата из лунната повърхнина (и по-специално – по най-високите ширини).

Резултатите са непредвидени.

Накратко – нищо не се случва. Учените не откриват обилни разлики в количественото систематизиране на водата в границите на тези 3-5 дни, през които е предпазена от слънчевия вятър.

Подобни резултати биха могли да значат няколко неща. От една страна, хипотезата със слънчевия вятър е неправилна. От друга, други резервоари са виновни за възобновяване на водните находища по повърхността на Луната.

Съществува обаче и друга забавна опция, която не изключва валидността на концепцията със слънчевия вятър, а точно – земното магнитно поле продължава работата на Слънцето.

Минали изследвания демонстрират, че плазмата, асоциирана с магнитосферата на планетата, би могла да доставя почти същото количество водородни йони, каквото и слънчевият вятър (особено към лунните полюси). И дребното водородни йони, достигащи до спътника, биха могли да основат относително огромно количество вода, настояват учените. По-ниско енергийните протони пък са по-малко податливи на раздробяване, откакто се образуват.

Съществува и възможност кислородът от горната част на атмосферата над нашите полюси да се придвижва през необятното галактическо пространство до Луната – изключително в интервали на мощна геомагнитна интензивност.

Засега всичко е сферата на спекулациите. Едно е ясно – разполагаме с изненадващо количество вода на Луната, което не пасва на създадените от моделите астрономи.

Малко по малко обаче загадката ще бъде разгадана.

Изследването е оповестено в Astrophysical Journal Letters .

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР