Наскоро разпространените думи на вероятния кандидат за президент на демократите

...
Наскоро разпространените думи на вероятния кандидат за президент на демократите
Коментари Харесай

Анкара гневна на Джо Байдън, нарекъл Ердоган автократ

Наскоро публикуваните думи на евентуалния претендент за президент на демократите в Съединени американски щати Джо Байдън за Турция получиха остра рецензия от турските политици, които упрекнаха някогашния американски вицепрезидент, че се намесва във вътрешните работи на страната. Това написа турското англоезично издание Daily Sabah, представено от организация " Фокус ".

Припомняме, че Байдън организира изявление с група редактори на вестник The New York Times (NYT) през декември 2019 година, а стенограмата беше оповестена месец по-късно, през януари 2020 година Коментарите на Байдън се появиха още веднъж във видео, което стана доста известна тематика в обществените мрежи в Турция.
По време на изявлението Байдън назовава турския президент " автократ " и загатва " кюрдското население, което искаше да взе участие в политическите процеси в Народното събрание ".
В Турция всички политически партии, които минаха 10-процентовия изборен предел, в това число Народната демократическа партия (HDP), вземат участие в турския парламент и всички политически партии могат да вземат участие в демократичните избори в Турция.
Байдън също загатна, че ще упорства Съединени американски щати да се намесят директно във вътрешните работи на Турция. Той сподели: „ Това, което мисля, че би трябвало да вършим, е доста по-различен метод към него (Ердоган) в този момент, като стане ясно, че поддържаме опозиционното управление. Все още съм на мнение, че в случай че се ангажираме по-директно, както аз върша с тях, че можем да подкрепим тези детайли от турското управление, които към момента съществуват, и да получим повече от тях и да ги охрабрим, с цел да могат да победят Ердоган. Не посредством прелом, не посредством прелом, а посредством изборния развой ".
Байдън уточни също, че " би трябвало да заплати цена ", добавяйки, че " те би трябвало да схванат, че няма да продължим да играем с тях по този начин, както сме го правили до момента ". 

US Presidential Candidate Joe Biden, " We can support those elements in the Turkish leadership that still exist and get more from then, embolden them to be able to take on and defeat Erdogan, not by a coup...not by a coup. "

Which elements Mr. Biden? Sounds like Gulenists to me.
— Yusuf Erim (@YusufErim34)

Забележките на някогашния вицепрезидент провокираха възходяща рецензия от страна от хората в Турция, в това число високопоставени политици.
В отговор шефът по връзките на турския президент Фахретин Алтун съобщи, че мненията " отразяват игрите и интервенционисткия метод към Турция " и са в несъгласие с актуалните дипломатически връзки.
" Никой не може да нападна волята и демокрацията на нацията ни или да сложи под подозрение легитимността на нашия президент, който беше определен с национално гласоподаване ", написа Алтун в Twitter, отбелязвайки несполучливия прелом в Турция през 2016 г. 
" Вярваме, че тези неуместни изказвания, които нямат място в дипломацията на претендент за президент от нашия съдружник в НАТО, Съединени американски щати, са неприемливи и за сегашната администрация ", добави той.
Докато подлага на критика изявленията на Байдън, представителят на президента Ибрахим Калън оспорва концепцията на Байдън да " подрежда " на Турция. " Анализът на Турция от Джо Байдън се основава на чисто незнание, надменност и двуличие. Дните на издаване на заповеди на Турция са завършили ", разяснява Калън в Twitter и прибавя: " Но в случай че към момента мислите, че можете, пробвайте, заповядайте. Вие ще заплати цената ".


Говорителят на Турското министерство на вътрешните работи Исмаил Чатакли също приказва за изявлението в събота и предизвести Байдън да не смята Турция за колониално притежание на Съединени американски щати.
Бившият претендент за президент на Народно-републиканска партия - главната опозиционна партия (НРП) Мухарем Индже от своя страна подлага на критика Байдън, казвайки, че управлението на промяната на държавните управления " не е негова работа, а на турската нация ".
Гюрсел Текин, почитан народен представител от НРП от Истанбул, отговори на Байдън в обществените мрежи и сподели, че неговата партия „ не се нуждае и не желае да приема непозната помощ, с цел да завоюва избори. Както Ататюрк споделя: „ Независимостта е в нашият темперамент “. Всеки политически състезател, в това число Съединени американски щати, би трябвало да зачита суверенитета и независимостта на турската нация ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР