Наскоро ръководителят на МВФ, Кристалина Георгиева предупреди за уязвимостта на

...
Наскоро ръководителят на МВФ, Кристалина Георгиева предупреди за уязвимостта на
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева алармира за нестабилност на банковата система

Наскоро ръководителят на МВФ, Кристалина Георгиева предизвести за уязвимостта на финансовия бранш в изявление за Bloomberg.

В изявление за Bloomberg News по време на Глобалната конференция на Института Милкен в Калифорния, Кристалина Георгиева, началник на Международния валутен фонд (МВФ), изрази угриженост за уязвимостта на финансовия бранш заради неочакваното повишение на лихвените проценти, което съгласно нея.

Загриженост за неустойчивостта на финансовия бранш

Георгиева прикани водачите в бранша да плануват и да се приготвят за евентуални разтърсвания, защото поредност от непредвидени събития, като пандемията, войната в Украйна и бързото повишение на лихвените проценти след нескончаем интервал на непоклатимост, белязаха последните няколко години.

Тези мнения идват на фона на напъните на американските регулаторни органи да стабилизират банковия бранш, който бе разтресен от агресивното повишение на лихвените проценти и възходящото изтегляне на депозити. First Republic Bank неотдавна стана четвъртият районен заемодател, който банкрутира от началото на разтърсванията през март, като Федералната корпорация за обезпечаване на депозитите провежда продажбата ѝ на JPMorgan Chase & Co.

Миналия месец МВФ предизвести, че неустойчивостта на банковата система може да окаже отрицателно влияние върху икономическия напредък и че финансовите пазари към момента са деликатни и напрегнати.

Организацията понижи прогнозата си за растежа за тази година до 2.8% и предизвести за по-нататъшни евентуални опасности, защото напрежението във финансовия бранш, съчетано с по-строгата парична политика и съветската окупация на Украйна, усилва натиска.

Загриженост за дълга на разрастващите се пазари и нужда от преструктуриране

Георгиева разиска и опасенията, свързани с дълга на разрастващите се пазари, наблягайки, че е значимо да има по-добър механизъм за преструктуриране на дълга, с цел да се избегне злополуката в няколко страни.


 


Страните с ниски приходи, в това число Замбия, Етиопия и Гана, са изправени пред групова дългова тежест от $326 милиарда, като повече от половината от тях към този момент са в затруднено състояние или са покрай него. Въпреки това различията сред обичайните кредитори като Парижкия клуб и новите играчи като Китай, най-големият заемодател на разрастващите се стопански системи, попречват опитите за преструктуриране на дълга и избавяне на стопанските системи им от рецесия.

Липсата на съдействие сред кредиторите се прояви на пролетните срещи на МВФ и Световната банка предишния месец. Георгиева означи, че Китай е смекчил натиска си многостранните кредитори, като Световната банка, да одобряват понижаване на цената на дълга си или загуби от него в сходство с всички останали кредитори.

Въпреки това тя акцентира нуждата от по-голяма бистрота на кредитните практики на Пекин. Георгиева повтори предизвестието на МВФ, че икономическата фрагментация и геополитическото напрежение ще попречват растежа на международния БВП през идващите пет години.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР