Наскоро имаше призиви за налагане на ограничена зона за забранени

...
Наскоро имаше призиви за налагане на ограничена зона за забранени
Коментари Харесай

Опит за американска безпилотна зона над Украйна ще бъде катастрофален

Наскоро имаше апели за налагане на „ лимитирана зона за неразрешени полети “ (ОЗЗП) за налагане на филантропичен кулоар над елементи от Украйна, в това число от украински активистки групи, американски и европейски мозъчни тръстове и някои някогашни държавни чиновници във Вашингтон и Лондон. Общественото мнение по този въпрос е разграничено и нито държавното управление, нито медиите са свършили добра работа, обяснявайки какво е ОЗЗП, какво би означавало и по какъв начин ще се ползва.

Тъй като осведомената общност е ключът към стабилната американска социална политика, значимо е да се разбере какво би изисквала една безпилотна зона, за какво тя съвсем неизбежно би засилила рискова ескалационна серпантина с Русия и за какво сходна мярка не е в американски интерес.

Безпилотната зона не е джентълменско съглашение, което да гласи, че самолетите няма да летят над избрана територия. По-скоро това е декларация от една страна, че самолетът на другата страна ще бъде свален, в случай че влезе в несъмнено въздушно пространство.

Безпилотната зона, която Съединените щати и техните съдружници постановиха над Ирак, включваше бомбардиране на танкове и бронетранспортьори на Саддам Хюсеин. Зоната, която създадохме в Либия, включваше френски реактивни самолети, които смъкват либийски изтребители, и английски и американски бомбардировки върху бронетехниката, артилерията и системите за противовъздушна защита на Муамар ел Кадафи.

Потискането на вражеската противовъздушна защита (SEAD) е едно от първите дейности за налагане на всяка зона за ограничение на полетите. Това съвсем по формулировка значи нанасяне на удари по наземни активи и от своя страна призоваване към ответен огън.

Няма нищо деескалиращо в безпилотната зона, нито страната, която я постанова, в миналото може да бъде сигурна, че тя ще бъде „ лимитирана “ по обсег. Това е ескалация, която неизбежно рискува ескалационен отговор.

Налагането на каквато и да е форма на зона лимитирана за полети в Украйна по формулировка би направило Съединените щати воюваща страна във войната с Русия, страна, която разполага с най-големия нуклеарен боеприпас в света.

Това ще изисква западни самолети да патрулират украинското въздушно пространство, което би ги направило евентуални цели на съветските ракетни системи земя-въздух с огромен обхват (ЗРК), основани в Русия и Беларус.

Тази опасност от своя страна ще изисква от западните самолети да потискат съветската противовъздушна защита посредством заличаване на съветски ЗРК, радари и бронетехника на съветска и белоруска територия, в допълнение към пряк пердах въздух-въздух с съветски самолети.

От решаващо значение е да се помни, че до момента в Украйна Русия се въздържа от потреблението на най-хубавите си активи, а съветските военновъздушни сили от най-високо равнище останаха отвън действието. Може да се спекулира, че съветското командване резервира силите си при положение, че войната се разшири до районен или континентален мащаб. Безпилотната зона обаче съвсем несъмнено ще предложения в борбата най-големите съветски активи.

Предположението, че това ще деескалира, а не ускори войната в Украйна, е пресилено. Идеята за зона лимитирана за полети се основава на съветското въздържание. Русия към този момент разгласи, че ще преглежда западната такава зона над Украйна като акт на война. Това ще включва всевъзможни бази на НАТО, употребявани за оперативна поддръжка за Украйна.

Да имаме вяра, че Владимир Путин и съветските командири ще седят безучастни, до момента в който силите на НАТО нападат съветски самолети и противовъздушна защита, е нелепост.

„ Десетки военни игри, извършени от Съединените щати и техните съдружници след нашествието на Русия в Украйна през 2014 година, ясно демонстрират, че Путин евентуално ще употребява нуклеарно оръжие, в случай че заключи, че режимът му е заплашен “, написа The Guardian.

Администрацията на Байдън поредно — и умно — настояваше, че Съединените щати няма да водят война с Русия поради Украйна, признавайки, че сходно присъединяване може елементарно да ескалира до нуклеарни удари.

В интерес на прекратяването на тази война и постигането на мир в Украйна, това гледище би трябвало да остане наша политика. Не би трябвало да има налагане на зона, неразрешена за полети в Украйна.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР