Нашият държавен секретар Антъни Блинкън ясно каза, че се противопоставя

...
Нашият държавен секретар Антъни Блинкън ясно каза, че се противопоставя
Коментари Харесай

Американският посланик в Сърбия: Косово ще понесе последиците си, защото не послуша съветите на САЩ

" Нашият държавен секретар Антъни Блинкън ясно сподели, че се опълчва на всички дейности, които (премиерът на Косово Албин) Курти е подхванал и които са в контраст с всички препоръки, които сме давали, и Блинкън сподели, че може да има последствия ", сподели Хил пред кореспонденти в сръбската столица.

Той акцентира, че вярната посока за нормализиране на връзките сред Белград и Прищина е образуването на Съюз на сръбските общини, допърлва Българска телеграфна агенция. " Нужно е районът на Балканите да се успокои и да се продължи в посока към Европейски Съюз и евроатлантическа интеграция ", означи Хил.

Ескалацията на напрежението в връзките Белград-Прищина стартира в петък , когато сърбите в Северно Косово се пробваха да попречат на неотдавна определените косовски албански кметове да влязат в общинските здания и да поемат отговорностите си. Косовската полиция употребява тогава сълзотворен газ, с цел да разпръсне събралите се и да пусне новите чиновници в офисите.

В понеделник, когато косовската полиция употребява още веднъж сълзотворен газ, с цел да разпръсне протестиращите сърби в Звечан, се стигна до конфликти, при които бяха ранени към 30 бойци от КейФОР и към 50 косовски сърби.

Косовските сърби не признават оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово и към момента гледат на Белград като на своя столица. Сърбия също не признава независимостта на Косово. Сърбите в Косово бойкотираха локалните избори през април и претендентите от албански генезис завоюваха изборите в четири общини, обитаеми най-вече със сърби - Звечан, Лепосавич, Зубин Поток и Северна Митровица.

Вучич помоли Ердоган да употребява въздействието си, с цел да се резервира мира в района

Президентът на Сърбия Александър Вучич беседва през днешния ден по телефона с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, с цел да му честити успеха на президентските избори, като също го помоли да употребява въздействието си, с цел да се резервира мира в района, заяви сръбската държавна телевизия РТС.

Сръбският президент акцентира, че Турция е доста значим сътрудник на Сърбия, освен в двустранните връзки, само че и на интернационалната политическа сцена.

Ердоган се е поинтересувал от настоящата обстановка в Косово, а Вучич го е срещнал с хронологията на събитията, довели до ескалация и конфликти сред сърбите в Северно Косово и представителите на косовската полиция и мироопазващата задача на НАТО в Косово КейФОР.

" Надявам се, че дружно ще работим върху нови инициативи, които ще ускорят развиването на целия район, ще сплотят хората и ще свържат стопанските системи ", означи Вучич.

Напрежението сред Сърбия и нейната някогашна провинция продължава, откогато Косово се отдели едностранно през 2008 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР