Нашите представи за парите – осъзнати или не, са сформирани

...
Нашите представи за парите – осъзнати или не, са сформирани
Коментари Харесай

Грешките ни за парите

Нашите показа за парите – осъзнати или не, са образувани още от детството. Или пък са социокултурна норма, която сме приели за даденост. Но има проблем – множеството от тези показа в действителност не отговорят на истинита, а някои от тях са даже рисково подвеждащи.

Консултантската компания LearnVest взаимно с група финансови специалисти сформира лист на най-разпространените стандарти за финансите, които е редно да преразгледаме като отношение, или пък да се откажем от тях.

№ 1. Повече пари – повече благополучие

За страдание, не постоянно има директна взаимозависимост сред това, какъв брой печелите и какъв брой имате. " Много постоянно, хората, които доста печелят, доста и харчат. Колкото повече порастват приходите ви, толкоз повече се подвига и стандартът ви на живот ”, споделя финансовият съветник и създател на книгата „ Погрижете се за вашите пари ” Брад Клонц. „ Главното е по какъв начин управлявате парите си, а не какъв брой печелите ”, прибавя той.

№ 2. Моите деца са моят финансов приоритет

Разбира се, като родители сте длъжни да се грижите децата ви да бъдат добре облечени, нахранени, да имат покрив над главата си. Но в случай че вземем за съпоставяне финансови цели като спестяванията за старини и таксата за образование на децата в университет, то преди всичко би трябвало да е грижата за спокойни старини. " В  това отношение не трябва да имате угризения и би трябвало да поставяте себе си преди всичко. ", предлага Клонц.

За издръжката на студент може да се вземе преференциален заем, до момента в който за удобен пенсионерски живот – не, изяснява той. Помислете по този въпрос и от още една позиция: в случай че не спестите задоволително пари, то един ден ще се наложи вашите деца да поемат сметките ви, което ще е в допълнение финансово затруднение за тях, прибавя специалистът.

№ 3. Дългове  - това постоянно е неприятно!

Да, съществуват и неприятни задължения, изключително когато става върос за пари, изхарчени за нещо, чиято цена непрестанно пада. Кредитната карта също е характерен образец за неприятен дълг. Ако не погасявате изцяло всеки месец отговорностите си по нея, може да попаднете в заплашителен капан, споделя Клонц.

В листата за неприятните задължения той прибавя и заеми от другари или родственици, защото в даден миг това може да докара до раздор в връзките с тях. Но има и " положителни " задължения: заем за покупка на дом, или за приемане на солидно обучение. " Ако сте взели студентски заем, който ще ви разреши да получите чудесно обучение, с помощта на което ще си намерите отлична работа – това към този момент не е дълг, а вярна инвестиция ”, показва специалистът.

№ 4.  Важните неща в живота би трябвало да се отсрочват за по-добри дни

Това е рационална нерешителност, само че не трябва да се проточва прекомерно дълго. Да, в случай че едвам преживявате месеца поради наема, който плащате, може би е добре да поизчакате с раждането на дете.  Какво споделят обаче по въпроса финансовите специалисти? Извънредно значимо е да се стартира със икономисване на пари в персонален фонд „ Дългосрочни цели ” от най-ранна възраст. Още от ученическите години – когато ви дават джобни или пък по празници родителите, бабите и дядовците ви подаряват с по-големи суми. Колкото по овреме свикнете да поддържате подобен фонд, толкоз по-добре ще се справяте с персоналните финанси, когато започнете сами да се издържате. Респективно, и с житейските цели.

№ 5. Никога не наемйте това, което можете да купите

Покупка на жилище е умен финансов ход. Но преди да го преприемете, решете къде бихте желали да живеете в идващите 10-15 години. И инвестирайте там, а не където сте сега.

№ 6. В парите е коренът на злото

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР