Нашето здравословно състояние зависи пряко от начина, по който се

...
Нашето здравословно състояние зависи пряко от начина, по който се
Коментари Харесай

Диетата, която ни пази от деменция

Нашето здравословно положение зависи директно от метода, по който се храним. Чрез храната ние си набираме по-голямото количество субстанции, които са нужни на организма за вярното действие. И както мускулите се нуждаят от задоволително протеин, а костите - от калций, нашият мозък също има потребности, които не трябва да подценяваме.
 Диета за дългоденствие - по какъв начин и с какво се храни професорът по геронтология Валтер Лонго
Какво яде един специалист по дългоденствие

Не е тъкмо каквото чакахме

От години средиземноморската диета се дефинира като всичко, от което се нуждаем, като най-вкусния и здравословен метод хем да не гладуваме, хем да се поддържаме здрави, млади и красиви. А в този момент ново, извършено в Rush University в Чикаго, извежда още една огромна изгода от този вид хранене.

Според учените, хората, които следват средиземноморската диета, демонстрират по-високи резултати на проби за когнитивни качества, даже в случай че са имали признаци на Алцхаймер или деменция. Затова се счита, че спазването на тази диета поддържа мозъка в по-добра форма и в преклонна възраст.
 Снимка 652333

Този резултат се дължи на салдото на питателните субстанции, посредством който се чувстваме по-сити след храненията и по този начин понижаваме риска да прегрешим с разнообразни нездравословни храни. Хората, последващи средиземноморската, в множеството случаи съумяват да поддържат тежестта си в здравословни граници, което понижава риска от сърдечно-съдови проблеми. А те постоянно могат да доведат до нарушавания на мозъчната функционалност.

Освен пълнозърнести храни, бобови, ядки, риба и зехтин, диетата включва доста плодове и зеленчуци, а всички знаем какъв брой потребни са те за здравето. В частност когато приказваме за мозъка, изгодата от тях е огромното количество антиоксиданти, които го защищават от разнообразни увреждания, прецизира Daily Mail.
 Снимка 652330

Учените въпреки всичко правят уточнението, че за оптимален резултат спазването на средиземноморската диета би трябвало да бъде съчетание с отвод на тютюнопушенето, рядка консумация на алкохол, най-малко два часа физическа интензивност седмично и постоянни когнитивни извършения - като решение на кръстословици да вземем за пример.

Ако съблюдаваме тези правила, учените са безапелационни, че ще може да се похвалим с изострен разум даже малко преди смъртта си, даже да сме трансферирали 90-те години, както показват резултатите от проучването. И макар че при някои от участниците се откриват следи от дегенеративни болести като Алцхаймер и деменция, с вярното хранене и привички, те съумяват да им противодействат дейно.
 5 от най-здравословните следобедни закуски, част от Средиземноморската диета
5-те най-здравословни следобедни закуски

Препоръчани от диетолог

Освен това колкото и късно да стартираме да се храним, спазвайки средиземноморската диета, това ще добави някоя и друга година бонус към живота ни. Ако го създадем на 60, годините може да са цели осем, а в случай че е на 80 - към три.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР