Нашата прогноза е, че този очакван бюджет ще задълбочи още

...
Нашата прогноза е, че този очакван бюджет ще задълбочи още
Коментари Харесай

Д-р Джафер: Новият буджет ще доведе до фалити на малките общински болници

Нашата прогноза е, че този предстоящ бюджет ще задълбочи още повече несъответствията в системата, ще разкрие още веднъж големите дефицити в системата и ще докара до банкрут на дребните общински лечебни заведения, до цялостно безсилие на регионалните лечебни заведения. Това разяснява по БНР доктор Нигяр Джафер, заместник-председател на Народното събрание, народен представител от Движение за права и свободи и член на здравната комисия предлаганите промени в проектобюджета на Здравната каса.
По думите на доктор Джафер през преходните и заключителните разпореждания още веднъж се трансформират текстове, което е нонсенс и опонира на нормативната уредба, и по този начин спестените средства няма да могат да отидат за лекуване, в това число за лекуване на ковид.

Предложеният бюджет на НЗОК за идната година е един предстоящ бюджет, само че фактически спрямо предходни години този бюджет е с по-малко нарастване, той постоянно е бил увеличаван с 400-500 милиона лв. допълнително през последните 4 години.

Очаква се Националната здравноосигурителна каса да получи нарастване в бюджета с към 340 млн. лв. допълнително. Това са предварителните планове.

„ Макар че, министър председателят разгласи преди дни, че нарастването за здраве ще бъде с 460 милиона лв., в импровизирано коментирания бюджет сумата е към 310-340 милиона лв. повече “ - напомни доктор Джафер.

По думите ѝ сме в невиждана рецесия и парите за здраве би трябвало рационално да се управляват: „ Нищо, че минава невижданата сума от 5 милиарда лв. бюджет в касата, разноските и приходите би трябвало доста скептично да бъдат планувани ".

" Здравният министър уточни, че нараства и броят на здравно неосигурените лица и поради корона рецесията лечебните заведения не работиха на цялостен потенциал, касата спести доста средства. Към сегашния миг в НЗОК има икономии по всички пера " - това разясни още доктор Джафер.

„ На фона на Covid рецесията този бюджет ще задълбочи проблемите. Там единствено дето не са изредени лечебните заведения, които ще получават средства за пандемията – а те са доста малко, тъй като са доста високи условията, които би трябвало да се покрият.

Толерирането на огромните лечебни заведения не би трябвало да става посредством бюджета на НЗОК, този дисбаланс докара до банкрут на лечебни заведения, с този бюджет и не виждам по какъв начин ще бъдат подкрепени медицинските експерти, по какъв начин ще бъдат подкрепени лечебните заведения на територията на цялата страна. “Това разяснява още Нигяр Джафер.

Според нея с изключение на в Търговище и в Благоевград и в други лечебни заведения ще има сходни проблеми с фрагментите, тъй като не се състоя промяната в опазването на здравето.

Според д - р Джафер персоналните лекари би трябвало да отпускат PCR- проби при строги критерии, само че парите за тестванията би трябвало да се отпускат не от здравната каса, а от Министерство на здравеопазването.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР