Наша сънародничка остава блокирана в Палестина, след като в събота

...
Наша сънародничка остава блокирана в Палестина, след като в събота
Коментари Харесай

"Проверяват документи с автомат в главата ти": Как една българка стига от Палестина с израелско такси в Йордания

Наша сънародничка остава блокирана в Палестина, откакто в събота сутринта „ Хамас “ атакува Израел. Нели Кукова съумява да стигне до Йордания и все още търси способи да се прибере в България.

„ За мен всичко стартира преди седмица, когато отпътувах за Израел. От Йерусалим взех решение да посетя Палестина, два дни останах там и на втория ден – тъкмо в събота сутринта бях сюрпризирана от това, че има набези. Затвориха границите и към този момент нямаше по какъв начин да напусна страната. Имаше доста информация за това по какъв начин да постъпят българските жители в Израел, само че нямаше никаква информация какво да вършим в Палестина. Всеки самостоятелно се опитваше да напусне страната, което се оказа доста мъчно “, описа Нели в „ Тази заран “, откакто в събота потърси връзка и с bTV. Тя пътува сама.

„ Случилото се е акция, подготвяна от много време. Идва на фона на усилването на Иран в интернационален проект “, счита още той

„ Страшно е, просто е ужасно. От Рамала се виждаха бомбите по какъв начин хвърчат в Израел, бомби падаха един път и в Рамала. Навсякъде има автомати и бойни устройства. Просто е ужасно “, разяснява тя.

  “Запознах се с локални хора в Палестина, които ми даваха информация дали границите са отворени, или не. В събота вечерта получихме информация, че на идващия ден мостът към Йордания ще бъде отворен. Пробвахме да минем през него в неделя сутринта. Тръгнахме доста рано, опитахме се да си намерим таксита, само че се оказа доста мъчно и палестинците не желаеха да пътуват в страната си, беше рисково. В последна сметка един водач се нави да ни закара от Рамала до границата. Всичко беше обикновено, мислехме, че ще преминем, само че границата не отвори. Палестинските управляващи бяха подготвени да ни пуснат, само че от израелска страна споделиха, че не пропущат никакви хора през границата. Трябваше да се върнем. Опитахме да преминем през чекпойнта за Израел, само че I той беше затворен. Преминаването беше разрешено единствено за дипломати “, споделя Нели Кукова.

„ В неделя се върнахме в Палестина и през вчерашния ден направихме втори опит да преминем през границата. Аз имам два паспорта – български и немски. Вчера се обърнахме към посолството на Германия в Рамала, от където съумяха да ни провеждат израелски таксита, с които опитът ни беше сполучлив. Бяхме 13 часа на път. Вече съм в Йордания и всичко е наред “, разяснява българката.

Тя добавя, че имала и моменти на обезсърчение, в които е усещала изтощение.

„ Това би трябвало да го имаме поради като опция за идващата зима “, уточни министър председателят

„ Никой не се грижеше за нас - с изключение на палестинските жители, които доста ни помогнаха, само че от управляващите от израелска страна просто нямаше никаква помощ. Заради това, че нападенията бяха през уикенда, не можех да се свържа с посолствата и българските институции, тъй като тогава не работят “, показва сънародничката ни.

„ От българското посолство също се свързват с Нели в понеделник и ѝ оферират помощ, само че първият и опит е бил през немското посолство.

„ В неделя потеглих за границата с едно момче, което е немски жители. А през вчерашния ден в посолството на Германия срещнахме и други задгранични жители, измежду които и швейцарци и бяхме осем индивида “, показва българката.

Зад нас останаха бебешки столчета, пожари, взривени коли, сподели българинът Ивайло Панчев, който беше евакуиран от пограничен кибуц с Газа

„ Вторият вид беше да опитам да се върна в Израел и оттова да хвана полета за България с държавния аероплан. Връщането в Израел обаче се оказа невероятно. Властите не пропущат никого. В неделя трима души бяха убити на чекпойнта, след което палестинците се подвигнаха на митинг, опитахме се да минем преди него, получи се, само че по пътя също имаше доста хора. Всички се пробват да бягат и палестинци, и непалестинци. Има доста въоръжени хора по улицата, израелските управляващи, които ревизират паспорти - също. Ако в действителност пътуваш с палестинска кола, което е обикновено в Палестина, се заплашен и като екскурзиант. Проверяват документи с автомат в главата ти, въпреки че виждат, че не сме палестински жители, е много ужасно “, споделя Нели.

В момента Нели се пробва да се прибере от Йордания в България, само че всички полети до четвъртък са продадени. Предполага, че в края на седмицата ще се прибере вкъщи през Букурещ.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР