Населението на Земята ще достигне 8 милиарда души около 15

...
Населението на Земята ще достигне 8 милиарда души около 15
Коментари Харесай

Около 15 ноември индийците ще станат повече от китайците, а на Земята ще има 8 милиарда души

Населението на Земята ще доближи 8 милиарда души към 15 ноември тази година. Това предвижда отчет на Организация на обединените нации, оповестен в понеделник по случай Световния ден на популацията, съобщи Българска телеграфна агенция.

По оценки на Департамента на Организация на обединените нации по икономическите и обществените въпроси Индия ще изпревари следващата година Китай като най-многолюдната страна на планетата.

"През 2020 година растежът на международното население е понижен под 1 % годишно за първи път от 1950 година ", написа още в отчета.

"В миг, когато чакаме раждането на осеммилиардния гражданин на Земята, (това е) припомняне за нашата споделена отговорност да се грижим за нашата планета и миг за размисъл за (сферите), в които ние към момента не съблюдаваме уговорките си едни към други ", споделя в прессъобщение генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

Той добавя, че прекосяването на символичния предел също е "повод да приветстваме нашето разнообразие, да признаем, че човечеството е едно цяло, и да се възхитим пред напредъка на опазването на здравето, който усили продължителността на живота и понижи доста смъртността при майките и децата ".

Според прогнозите популацията на Земята ще доближи 8,5 милиарда души през 2030 година, а в средата на века ще е 9,7 милиарда индивида. То ще доближи своя пик от към 10,4 милиарда души през 80-те години на този век и ще се задържи на това ниво до 2100 година

На фона на внезапния спад на раждаемостта, установен в развитите страни, растежът на популацията на планетата през идващите десетилетия ще се дължи в по-голямата си част единствено на осем страни - Демократична Република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания, отбелязва отчетът.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Защо България яде самун от фураж  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР