Насекомите са храна, която човечеството консумира от хилядолетия. Днес насекоми

...
Насекомите са храна, която човечеството консумира от хилядолетия. Днес насекоми
Коментари Харесай

Мрачно бъдеще: Забравете пържолата, идат скакалците

Насекомите са храна, която човечеството употребява от хилядолетия. Днес инсекти ядат близо 2 милиарда души по целия свят. Това сподели Кремена Дервенкова, съпредседател на Асоциацията на производителите и преработвателите на инсекти в България, пред Българска телеграфна агенция.



Те са богат източник на протеини и по този индикатор превъзхождат месото, което всички сме привикнали да консумираме, съгласно специалисти.

Всяка година човечеството изяжда 70 милиарда животни, единствено в Китай за последните години потреблението на месо се е нараснала петорно, уточни футурологът Мариана Тодорова. По думите ѝ климатичните промени, въглеродният отпечатък, хуманните подбуди, предпазването от пандемии са все причини човечеството да спре да отглежда и яде животни.

През последните няколко седмици в общественото пространство още веднъж беше издигнат въпросът дали хората би трябвало да ядат инсекти. Повод за тази полемика станаха признати два регламента за осъществяване на Европейския съюз (ЕС), с които се позволява потреблението на домашни щурци и ларви на брашнени бръмбари от хора.

От години специалисти разискват различните разновидности за набиране на протеини.

Насекомите съдържат повече калций от млякото и повече желязо от спанака

Насекомите са съвместими с животинското месо. Те съдържат цялостен аминокиселинен профил, т.е. цялостен протеин с всички незаменими аминокиселини, и то с извънредно високо наличие - на 100 грама изсушен артикул имаме 40-70 грама протеин, сподели Кремена Дервенкова пред Българска телеграфна агенция.

" Насекомите не съдържат никакви антибиотици и хормони, каквито не сме сигурни дали съдържат месото, което консумираме, откъдето и да си го купуваме. Освен това насекомите съдържат доста потребни мазнини в вярното съответствие Омега 3 към Омега 6, съдържат фибри под формата на хитин, съдържат доста витамини и минерали, които не се синтезират в човешкия организъм, както и повече калций от млякото, и повече желязо от спанака. Като хранителен състав са безусловно изумителни ", изяснява Дервенкова.

Отглеждането на инсекти даже може да е по-евтино, в сравнение с животни. Насекомите могат да се гледат отвесно, могат да се гледат в градска среда и с извънредно по-малко запаси.

Ако съпоставим кг първоначален артикул инсекти с кг произлязъл артикул месо, насекомите желаят 15 пъти по-малко повърхност, 2000 пъти по-малко вода, стотици пъти по-малко храна, не отделят нездравословни газове, възпроизвеждат се бързо. Изобщо доста са позитивите за опазването на околната среда, уточни Дервенкова.

Кои инсекти можем да ядем?

С новите два регламента на територията на Европейски Съюз към този момент са позволени четири типа инсекти за консумация от хора:

Замразени, сушени и прахообразни форми на жълт брашнен червей (ларва на Tenebrio molitor);

Замразени, сушени и прахообразни форми на Locusta migratoria (прелетни скакалци);

Замразени, сушени и прахообразни форми на Acheta domesticus (домашни щурци);

Замразени, под формата на паста, сушени и прахообразни форми на ларви на Alphitobius diaperinus (малък мрачник)

Всички утвърдени храни са безвредни за човешкото здраве. Благодарение на условията на регламента както за производителите, по този начин и за търговците или ресторантьорите има строги отговорности за ясно етикетиране и обозначаване на продуктите от инсекти или когато в приготвената храна има елементи от такива артикули.

Както и за други съставки, етикетите включват и предизвестие в случаите, когато има риск от алергична реакция от тези артикули, съобщи представител на Европейската комисия.

Европейската комисия сега преглежда други осем молби за разрешаване на потреблението на артикули от инсекти, защото производителите би трябвало да аплайват за позволение за всеки тип насекомо, който желаят да пуснат на пазара.

Насекомите или месото в епруветки са храната на бъдещето

Мариана Тодорова разяснява, че светът сега е изправен пред световни провокации пред изхранването си. Тези провокации са в четири категории - демографска (населението нараства и ще бъде 10 милиарда до 2050 г.), икономическа (защото има очевидно увеличение по целия свят на търсенето на храни), климат и биология (намалява биоразнообразието, понижава и ресурсът от питейна вода, а 80 % почвите са изтощени) и загубата при произвеждане на храна.

По думите ѝ, разглеждайки всички тези проблеми и като се добави и фактът, че развъждането на животни има сериозен принос за въглеродния отпечатък на Земята, човечеството ще стартира да търси различен метод да се доставя с протеини.

Единият вид е да се ориентираме към консумация на инсекти, защото те са в обилие, чист протеин са и имат добра хранителна стойност. Другият вид, по който се работи е развъждането на месо в епруветки посредством стволови кафези – стволови кафези от животно, които порастват до производството на чисто месо. Това към този момент се прави, казусът е, че още е скъпо, въпреки че цената с времето понижава, изясни Тодорова.

Според нея казусът с потреблението на инсекти най-много е обвързван с културата и традициите в храненето.

В западноевропейската просвета на насекомите не се гледа като на привлекателна храна, за разлика от азиатските култури. Така че, не можем еднопосочно да заключим, че това е единственото бъдеще на храните, само че това е един добър вид, при задоволителни научни проучвания, уточни Мариана Тодорова. Според нея са нужни изследвания дали хората, които имат алергии към морски блага и ракообразни, дали ще проявят алергии и към насекомите.

Когато се създадат задоволително научни проучвания и данни по какъв начин въздействат и по какъв начин се понасят от организма, биха могли да са добра опция за фуражни храни и за протеини за хората, които са отворени към сходен вид консумация.

" Ако ние в един миг реализираме развъждане на чист протеин посредством стволови кафези на задоволително ниска цена и там генната трансформация е сведена до най-малко, т.е., потвърдено не е нездравословно, може да бъде определен този вид. Но, в случай че има подозрения, че точно генната трансформация въздейства съдбовно на нашите гени, т.е., приемайки такава храна, ние променяме и нашите гени, този вид ще бъде непризнат и по-скоро ще се прибегне до използването на протеини от инсекти, или в случай че стартира да се прави неестествен протеин от 3D принтери, или по различен метод. Има доста благоприятни условия ", разяснява още Тодорова.

Климатичните промени, засушаването, осъзнаването на това, че водата, която се употребява от животните е доста, въглеродният отпечатък – всичко това би ускорило процеса по търсене на различни източници на протеини.

Как Европейски Съюз взема решение дали една храна е безвредна за консумация?

След приемането на двата регламента за осъществяване, в общественото пространство се появиха доста спекулации и подправени вести, свързани с потреблението на инсекти.

Министерството на земеделието даде уточнения по някои от най-важните въпроси. В Европейския съюз съществуват характерни условия по отношение на стартирането на пазара на така наречен " нови храни ". Това може да стане единствено след осъществяването на изчерпателна оценка на сигурността от Европейския орган по сигурност на храните (EFSA) и издаването на позитивно мнение за нейната приложимост.

Европейската комисия позволява и включва нова храна в листата на Европейски Съюз, в случай че тя дава отговор на следните условия:

- храната не крие риск за здравето на индивида предвид на наличните научни доказателства;

- плануванаъа приложимост на храната не води до илюзия на потребителя, изключително когато храната е предопределена да размени друга храна и има забележителна смяна в хранителната стойност;

- когато храната е предопределена да размени друга храна, не се разграничава от тази храна в такава степен, че естествената ѝ консумация да бъде неподходяща за потребителя в хранителен аспект.

С двата регламента за осъществяване, признати надлежно на 3 януари и 5 януари, се позволява стартирането на пазара на съответните нови храни (домашни щурци и ларви на брашнени бръмбари) само от съответно избрани производители, които са подали заявление до Европейската комисия. Това са надлежно сдруженията Cricket One Co. Ltd, Виетнам и Ynsect NL B.V, Нидерландия.

От Министерството на земеделието показват, че правото на Европейския съюз под формата на регламенти, е наложително в своята целокупност и се ползва директно във всички страни членки, като има приоритет пред националното законодателство. В националното законодателство стартирането на пазара на нови храни е уредено в Закона за храните и все още не се постановат промени в някои от законите.

Липсва законодателна уредба за фермите за инсекти

Кремена Дервенкова разяснява, че сега няма законодателна уредба, която да урегулира бранша за произвеждане на инсекти за хранителната индустрия.

Към момента единствено две ферми на територията на Европейски Съюз - една в Нидерландия и една във Франция имат право да оферират инсекти за човешка консумация, добави тя.

Няма законова уредба, която да разрешава на фермите, които отглеждат инсекти в Европейски Съюз, да ги оферират за консумация на хора, сподели Дервенекова. По думите ѝ това е доста мудна процедура и лишава сред две и три години от подаването на заявление до приемането на позволение.

Има ли в България ферми за инсекти?

В учредената през 2021 година Асоциация на производителите и преработвателите на инсекти членуват седем компании - " Азенофф Байотех " ЕООД, " Енто Проджект " ЕООД, " Суперморио " ЕООД, VBF Pro Ltd., " М-фотон " ЕООД, " Био Стопанство Лопянко " ЕООД, " Насекомо " АД.

Секторът у нас е доста дребен. Българските ферми, които отглеждат инсекти, осъществят своята продукция напълно във фуражната промишленост или като храна за екзотични животни, сподели Дервенкова.

От 2017 година поетапно разнообразни типове инсекти се позволяват за потребление във фуражната промишленост и в аквакултурите, уточни тя. По думите ѝ през изпражненията си, насекомите създават почвен подобрител с доста високо качество. Той е позволен в Европейския съюз за потребление в биоземеделието.

Ползите от развъждането на инсекти са доста и не трябва да се подценява капацитетът им да задоволяват разнообразни потребности при хората, при животните, в земеделието, в медицината и в козметиката, разяснява Дервенкова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР