НАСА спря изпълнението на договора , сключен със SpaceX, за

...
НАСА спря изпълнението на договора , сключен със SpaceX, за
Коментари Харесай

НАСА спря $2,9-милиардния договор със SpaceX за създаването на лунен модул за кацане

НАСА спря осъществяването на контракта, подписан със SpaceX, за основаването на лунен модул за кацане. Договорът планува финансиране в размер на $10 милиарда.

Създаването на лунната система за кацане HLS (Human Landing System) се смята за един от най-важните стадии на амбициозната американска лунна стратегия Artemis. Според проектите на НАСА, модулът HLS ще може да се скачва с лунната орбитална станция, да каца и излетява от повърхността на Луната, както и да доставя на Луната нужните материали, инсталация и принадлежности. Американската галактическа организация разгласи, че в състезанието NextSTEP-2 (Next Space Technologies for Exploration Partnerships) за създаване на профилирани модули за кацане на Луната са се състезавали три частни компании – Blue Origin, SpaceX и Dynetics. Победител е SpaceX на Илън Мъск, който съобщи, че неговият план ще коства на НАСА $2,941 милиарда и това е най-ниската препоръчана сума .

Решението за прекъсване на към този момент подписания контракт бе след подадените правосъдни тъжби от страна на  Blue Origin и Dynetics, които отпаднаха от състезанието. Blue Origin публично разгласи решението на НАСА да избере SpaceX за победител в този конкурс за „погрешно и рисково“.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР