НАСА и Националната администрация за ядрена безопасност към министерството на

...
НАСА и Националната администрация за ядрена безопасност към министерството на
Коментари Харесай

САЩ успешно тестваха ядрен реактор за мисии до Луната и Марс


НАСА и Националната администрация за нуклеарна сигурност към министерството на енергетиката на Съединени американски щати (NNSA) сполучливо са тествали компактния нуклеарен реактор Kilopower, предопределен за пилотирани задачи до Луната и Марс.

Реакторът минава инспекции от ноември 2017 година до март 2018 година в пустинята на щата Невада. Представители на НАСА обявиха на конференция, че индикаторите на продуктивността на реактора са надминали упованията.

Като гориво за Kilopower се употребява уран-235, като с изключение на реактора в инсталацията влизат и мотор Стърлинг и генератор. Технологията разрешава непрестанно произвеждане на електрическа енергия до 10 киловата в продължение на 10 години.

Според Марк Гибсън, основен инженер за плана Kilopower от изследователския център Глен, тази електроенергийна система е идеална за Луната, където производството на сила от слънчева светлина е сложна, тъй като лунните нощи са еквивалентни на 14 дни на Земята.

Според Spaceflight News реакторът е с дребни размери и е задоволително лек, което е значимо при превозването на други планети. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР