НАСА е все по-близо до откриването на извънземен живот, след

...
НАСА е все по-близо до откриването на извънземен живот, след
Коментари Харесай

NASA е напът да открие живот на Марс?

НАСА е все по-близо до откриването на извънземен живот, откакто техен робот потвърди, че е допустимо микроби да се приспособяват към най-бруталния климат на Земята, сочи ново проучване, представено от bTV. Роувърът, който ще бъде изпратен напълно скоро на Марс беше тестван в чилийската пустиня. Това е мястото, което най-вече се приближава до бруталните условия на Червената планета.

Целта на този робот е да взима проби по-надълбоко в почвата от всички предходни, които изследваха единствено повърхността на Марс.

Тестовите проби наподобяват обещаващи. Новата машина е разкрила дребни групи от микроби, които са се приспособили да живеят в низък пласт на другояче стерилната пустинна почва. Самият факт, че сходни организми са били открити в пустинята Атакама в Чили единствено по себе си е изобретение, тъй като това потвърждава, че е изцяло допустимо микроби да се приспособят към тежки условия на живот. Учените считат, че в случай че роувърът открие живи организми на Червената планета е доста допустимо те да са съвсем идентични с тези в Атакама.

“Почвата в пустинята е извънредно суха, защото там не вали цели десетилетия. На повърхността тя е изложена на доста висока радиация, а самият състав на почвата е доста солен. Това са изискванията, който най-вече се приближават до марсианската почва ”, разяснява проф. Стивън Пойнтинг от Йейл.

За момента новата машина копае на към 80 см дълбочина, само че за бъдещи задачи на Марс тя ще доближава до 2 метра под горния пласт почва.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР