Нарушенията в училищните столове в Благоевградско намаляват. През месец ноември

...
Нарушенията в училищните столове в Благоевградско намаляват. През месец ноември
Коментари Харесай

Ученици от Благоевград имат достъп до вредни храни до училище въпреки забраната

Нарушенията в учебните столове в Благоевградско понижават. През месец ноември в цялата област е установено единствено едно, демонстрират инспекциите на Областната дирекция по сигурност на храните. Инспекторите са проверявали за потреблението на имитиращи млечни артикули при приготвянето на храната на учениците. Въпреки това децата безпроблемно купуват нездравословни храни от околните лавки и павилиони, където търговците ги продават необезпокоявани.

Благоевград

С Наредба от 2011 година здравното министерство забрани продажбата на газирани питиета, чипс, вафли и други подготвени артикули в учебните павилиони. Заповедта обаче важи единствено за комерсиалните обекти в двора на образователните заведения. Извън тях, даже и на метър от входа, неразрешените храни се продават свободно.
Мария Маникатова: Понякога продават такива не напълно подобаващи за деца неща и те се втурват, едно от друго се учат. Според мен, може би би трябвало да се ускори контрола по тия лавки.
А контролът е засилен, споделят от Агенцията по сигурност на храните. Миналия месец са ревизирали десетки лавки и павилиони в цялата област.
Ана Кацунова, контрольор в отдел „ Контрол на храните ” в Областна дирекция по сигурност на храните-Благоевград: Не открихме нередности при осъществените инспекции, храните бяха етикетирани на български език, в период на валидност, съблюдават се изискванията за предпазване и ни показват документи за генезис.
Илиян Зашев има павилион до едно от учебните заведения в Благоевград,в който предлага сандвичи, пици,вафли и други лакомства за децата.
Илиян Зашев: Ще съм безпределно благополучен като родител всичките храни, които съдържат доста Е-та просто да не се оферират. Аз съм за.Готов съм незабавно да отстрани този стилаж.
Заради погрешно хранене от ден на ден възпитаници у нас имат наднормено тегло. Затлъстяването при децата поражда риск от ранна хипертония, диабет и редица други болести, предизвестяват лекарите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР