Нарушенията в транспорта се отразяват най-силно на северните европейски пристанища

...
Нарушенията в транспорта се отразяват най-силно на северните европейски пристанища
Коментари Харесай

Червено море остава опасно, трафикът през най-прекия път от Азия за Европа се забавя

Нарушенията в превоза се отразяват най-силно на северните европейски пристанища
Контейнеровозният трафик през Червено море и Суецкия канал още веднъж е намалял поради спора в Близкия изток след прочут интервал на нормализация, сочат данните на Института по международна стопанска система в Кил, представени от ДПА и Българска телеграфна агенция.

Около 40 контейнеровоза минават на ден по маршрута, който е най-прекият път сред Европа и Азия, до момента в който преди година той е бил употребен от по към 100, се показва в така наречен търговски знак на института.

Трафикът спадна до най-ниското си равнище в средата на януари поради зачестилите офанзиви на хусите, след което се усили до към 50 на ден, само че при започване на март спадна още веднъж.

Нарушенията в трафика се отразиха съществено на северните европейски пристанища през декември и януари, защото заобикалянето към Африка удължава пътуването с две седмици, само че обстановката към този момент се стабилизира.

В края на предходната и началото на актуалната година пристанищата в Хамбург, Бремерхафен, Ротердам и Антверпен записаха спад на идващите кораби с 25 на 100, което след това понижа до 15 на 100, а Бремерхафен даже регистрира растеж от 2 на 100.

Спот цената за общоприет контейнерен транспорт от Китай до Северна Европа сега е на цена от 4500 $, откакто през януари се беше повишила до 6000 $.

Корабните компании пък пробват да решат казуса със забавянията като употребяват повече кораби. В момента плават към 5450, или с 0,3 на 100 повече от януари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР